CCI: Čiji su livanjski divlji konji

Saopćenje za javnost i medije (07.05.2021.)

IZMEĐU POTENCIJALA I PROBLEMA ZAJEDNICE: ČIJI SU LIVANJSKI KONJI?

U okolini Grada Livna ima preko 800 divljih livanjskih konja koji su postali prepoznatljiva turistička atrakcija, ali i sveprisutan problem zbog njihovog pojavljivanja na magistralnoj cesti između Livna i Kupresa.

Preko zime dolaze na magistralnu cestu kada se prosipa sol po cesti, a ljeti zbog nedostaka vode prelaze cestu tragajući za njom, što rezultira čestim prometnim nesrećama čiji se broj povećava iz godine u godinu.

Centri civilnih inicijativa (CCI) su organizirali u Livnu okrugli stol na temu „Kako riješiti problem livanjskih divljih konja na magistralnim cestama?“.

Sudjelovanje na okruglom stolu su uzeli predstavnici/e Grada Livno, gradonačelnik Drako Čondrić te predstavnici/e Službe za gospodarstvo i inspekcijske poslove i Službe za opću upravu i društvene djelatnosti, predstavnik policijske postaje Livno, Planinarsko ekološko društvo „Borova glava“, Moto klub „Vukovi“, Agencije za turistički obilazak „Continental Adventure“ i „Adventure Tours“, Veterinarska stanica Livno i predstavnik JP Ceste FBiH.

Sudionici okruglog stola su iznijeli brojne izazove sa kojima se suočavaju u rješavanju aktualnog problema, te istaknuli nužnost ozbiljnijeg pristupa problemu i kreiranje rješenja koja će biti usmjerena i na zaštitu divljih konja, vozača i samog staništa, a kao prioritet su postavili rješavanje pravnog statusa divljih konja jer neriješen pravni status predstavlja prvi kamen spoticanja u pristupu bilo kojem konkretnom rješenju.

U zadnjih 10 godina evidentirano je 48 prometnih nezgoda u kojima su uz motorna vozila sudionici i konji. U ovim nezgodama, 8 osoba je dobilo lakše tjelesne ozljede, a 12 konja je podleglo na licu mjesta, a dobar dio ovih konja je naknadno podlegao usljed ozbiljnih ozljeda.

Policija je donosila određene akte da se riješi problem te kritične dionice, postavljeni su i svijetleći znakovi koji upozoravaju na kretanje konja kojih se često sudionci prometa ne pridržavaju i voze preko dozvoljene brzine što rezultira nesrećom.

Ono što je svakako neophodno uraditi u narednom periodu jeste rješavanje pravnog statusa divljih konja. Kada se riješi pravni status tada će biti lakše donijeti određene mjere jer ćemo tek tada moći pokrenuti određene stvari i raditi na rješenjima. – izjavio je Damir Marijan, zapovjednik PP Livno.

Predstavnici turističkih agencija su na okruglom stolu naveli neka od mogućih rješenja, kao što je uvođenje rendžera koji bi vodili brigu o konjima ili povećanje broja volontera, međutim, ističu kako je su preduvjet za bilo kakve akcije pravna rješenja koja će omogućiti i konkretne poteze.

Vlasnik divljih konja se mora odrediti, Grad Livno bi trebao preuzeti inicijativu u rješavanju ovog problema, odnosno iskorištavanja ovog potencijala. Divlji konji predstavljaju ogroman turistički potencijal, a novim prihodima bismo mogli pronaći određena rješenja koja nastaju zbog problema konja na cesti. A svi ovi problemi nastaju jer nema pravne regulative. – istaknuo je Marin Mamuza iz TU Continental Adventure.

Ja godinama radim sa divljim konjima i oni nisu nikakav problem, ali ono što jeste problem je neriješen pravni status ovih konja. – dodao je Željko Krišto iz Planinarskog ekološkog društva „Borova glava.

Predstavnici/e Grada Livno su na okruglom stolu izrazili spremnost na rješavanje postojećih problema te su istaknuli da će iskoristiti te uzeti u obzir sva mišljenja i sve konstruktivne prijedloge lokalne zajednice, udruga koje se bave pitanjem zaštite konja, poduzeća i agencija koje već promoviraju prepoznatljivost livanjskih divljih konja, stručnih osoba, a sve kako bi donijeli Odluke koje su ostvarive, izvedive i korisne.

Grad Livno će biti nositelj daljnjih rasprava na ovu tematiku, a želim istaknuti da je Gradsko vijeće Grada Livno usvojilo Plan i program rada koji predviđa temu današnje rasprave kao točku od posebnog interesa.

Stoga će gradske službe pripremiti jednu sustavnu analizu kada je u pitanju tematike zaštite divljih konja, ali i problema nezgoda na magistralnim cestama. Sukladno toj analizi, Službe će pripremiti odluke, smjernice i programe koje bi regulirale pitanje zaštite divljih konja. – izjavio je Darko Čondrić, gradonačelnik Grada Livno.

U skladu sa diskusijom, izneseni argumentii doneseni zaključci poslužit će kao osnov za kreiranje građanske inicijative koja će u narednom periodu biti upućena nadležnima organima gradske uprave.

CCI