Čemu stvarno služi lovorov list?

Lovorov list glavna je namirnica u ormarima sa začinima mnogih kuhara. Često čeka svoj trenutak slave iza origana i paprike. Ali što je zapravo s ovim malim zelenim lišćem?

Često ih ubacujemo u variva i juhe, ali jesu li oni samo kulinarski slijepi putnici ili su tajni agenti koji poboljšavaju okus svih jela? Jesu li obvezan sastojak ili možemo i bez njih?

Ako ste ikada ležerno odbacili lovorov list, nonšalantno slegnuli ramenima na njegovo spominjanje u receptu i odlučili ignorirati ga, propustit ćete otkriti tajne ovog začina. Možda biste ipak trebali početi obraćati pažnju na njega i otkriti što ovaj tajanstveni začin može učiniti za vaše juhe i variva, piše Lifesavvy.

Što radi lovorov list?
Listovi lovora vašim će mješavinama začina dati dodatnu toplinu i aromu. Njihova je svrha da poboljšaju ono što već postoji, da pomognu ostalim sastojcima da zasjaju u punom sjaju i izvuku najbolje od okusa. U suštini, dodavanje lovorovog lista u vašem će jelu istaknuti okuse s kojima već kuhate i jelo neće biti bljutavo.

Kakav je okus lovorovog lista?
Listovi lovora imaju poseban okus. Zamislite mješavinu svojih omiljenih biljaka – malo majčine dušice, mrvicu origana – i dodajte neočekivanu notu paprene metvice i bora.

Kada se umiješaju u vašu juhu ili umak za špagete, razvija se blagi okus poput mente, s malo papra i privlačnom esencijom borovice. To je poput suptilnog biljnog zagrljaja ili jakog čaja koji sprječava da teška jela budu previše izdašna. Korištenje lovorovog lista dobar je način da uravnotežite obrok i budete sigurni da nije pregust. Izvrsno funkcioniraju u umaku za špagete, juhama, varivima i svemu sočnom!

Kako koristiti lovorov list?
Korištenje lovorovog lista vrlo je jednostavno. Sve što trebate učiniti je zgrabiti jedan listić (ili par njih) i ubaciti ih u svoje jelo. Bilo da pripremate juhu koja se lagano krčka, krepko varivo ili bogati umak za tjesteninu, dok se jelo kuha, ovi listovi tiho oslobađaju svoju biljnu čaroliju, natapajući vašu kreaciju svojom nježnom, aromatičnom esencijom.

Kao što ističu mudri ljudi iz SPICEography, lovorov list blista u onim jelima koja se sporo kuhaju i krčkaju satima. Što se dulje mogu namakati i pomiješati s ostalim sastojcima, to će njihov blagi, osebujni okus imati više prilike da prožme vašu kulinarsku kreaciju.

Večernji.ba