Čija govna u čijem gradu

Šetate livanjskom šetnicom uz Bistricu, takozvanom rivom, mladi parovi izmjenjuju nježnosti, uživate u žuboru rijeke, prekrasnom pogledu na groblje sv. Ive, Bašajkovac, plavo nebo. Čista idila.

71

Bila bi čista idila da se livanjska kanalizacija ne izlijeva u rijeku. Između mosta kod hotela Dinara i mosta kod PTC Foruma postoji više od 8 direktnih ispusta kanalizacije u rijeku iza kojih su vidljivi ostaci vlažnih/celuloznih maramica koje se raspadaju sporije nego toalet papir i fekalije. Ti ispusti u gornjem dijelu čak i nisu najgora pojava, oni bar ne smrde.

123

Najgora pojava nas čeka tik iza hotela Park – šahta koja je donedavno bila otvorena, koja je razrovana za vrijeme rekonstrukcije obale rijeke i koja od tada nije građevinski sanirana. Ona, zajedno s razrovanim ušćem rukavca koji prolazi ispred hotela i Foruma, predstavlja ruglo toga  dijela grada ali i opasnost za vozače koji tuda prolaze. Uz nesnosan smrad koji se širio, za vrijeme niskog vodostaja uslikali smo ove fotografije.

1234

To više nisu samo vlažne maramice i oborinske vode, iza hotela Park plutaju komadi izmeta i nasukavaju se na betonski dio korita. Prekrasan prizor, zar ne?

21

Na tom prizoru  trebamo biti zahvalni onima koji nisu propisno završili uređenje šetnice. Trebamo im biti zahvalni i za to što ne postoji kolektor kanalizacije u Livnu, gdje bi se otpadna voda pročišćavala i onda tek puštala natrag u rijeku. Trebamo im biti zahvalni na tome što su sakatim projektom livanjskog prstenastog vodovoda doveli ljetnu razinu vode ispod biološkog minimuma. Trebamo im biti zahvalni za sve to. Izgleda da i jesmo jer im konstantno dajemo povjerenje na izborima.

Postoji li itko kome je stalo do izgleda i čistoće Bistrice? Postoji li itko tko brine o tome? Čija je rijeka?
Znamo čija su govna u njoj, naša!
Vrijeme je da se pokrenemo!

izvor: republikali