Cijepljenje protiv gripe može pomoći u ublažavanju teških simptoma covida

Jednako kao što je važno cijepiti se protiv covida-19, stručnjaci naglašavaju i potrebu za cijepljenje protiv gripe. S rastućim brojem istovremenih slučajeva zaraze gripom i koronavirusom i sve težih simptoma infekcije, iznimno je bitno sačuvati naše zdravlje i cijepiti se protiv gripe i covida-19.

Unatoč činjenici da cjepiva protiv gripe i covida-19 djeluju protiv različitih virusa, odavno se smatra da prave prevencijske mjere djeluju u smanjivanju rizika i od drugih bolesti. Baš kao što su stroge covid-mjere pomogle smanjiti rizik od zaraze gripom prošle godine, postoje neki dokazi koji sugeriraju da pravovremeno cijepljenje protiv gripe može pomoći u prevenciji ozbiljnih simptoma covida i u oporavku.

Najnovija studija objavljena u medicinskom zborniku PLOS u kojoj je sudjelovalo više od 37 tisuća pacijenata ispitivala je ključne zdravstvene parametre i rizike hospitalizacije kod pacijenta koji su bili pozitivni na covid tjedna i mjesecima nakon što su dobili cjepivo protiv gripe.

Kod dijela pacijenata otkrili su da cjepivo protiv gripe nije bilo učinkovito samo protiv tog virusa već je značajno smanjilo ozbiljne ishode zaraze koronavirusom čak do 120 dana nakon cijepljenja. Osim toga što je cijepljenje protiv gripe smanjilo rizik od hospitalizacije za neke, utvrđeno je i da cijepljenje smanjuje rizik od ozbiljnih covid-komplikacija poput sepse, duboke venske tromboze i smanjuje vrijeme koje covid-pacijenti provedu u bolnici.

Iako je bitno napomenut da cijepljenje protiv gripe neće u potpunosti ili djelomično smanjiti rizike zaraze covidom, treba napomenuti da neke osobe neće dobiti dovoljnu zaštitu ni od cjepiva protiv covida zbog njihovih komorbiditeta.

S obzirom na to da se o booster dozama još uvijek raspravlja i polako se otkriva da imunitet protiv covida stečen cijepljenje može biti kratkog vijeka, cjepivo protiv gripe moglo bi biti posebno korisno za one koji su rizična skupina, stariji su i u opasnosti su od većeg izlaganja kripi ili koronavirusu.

Osim činjenice da je trenutno sezona gripa u punom jeku, treba uzeti u obzir da to cjepivo smanjuje rizik i od teških komplikacija covida. Liječnici tvrde da cijepljenje protiv gripe također smanjuje rizik od istovremene zaraze koronavirusom i gripom, piše timesofindia.          Večernji.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply