ČITATELJ: Koji su motivi dr. Čondrića da ide u borbu za gradonačelnika Livna?

Dr Darko Čondrić i dr. Nediljko Rimac
Imamo četiri kandidata za gradonačelnika Livna. Dva doktora i dvije osobe s imenom i prezimenom.
.
Doktora u politici imamo kao u priči, ali ih nemamo tamo gdje bi trebali biti, liječiti ljude. Od njihovog političkog angažmana nismo imali prevelike koristi.
.
Doktor Nediljko Rimac je dugo u političkom životu na ovim prostorima. Imao je priliku kao premijer u jednom mandatu u županijskoj vladi napraviti mnoge stvari i etablirati se kao vodeća politička snaga na ovom prostoru.
.
Je li to HDZ 1990 danas, naravno da nije. Krhko povjerenje birača je dodatno poljuljano nakon prošlih općih izbora u kojem je Devedesetka izgubila potpuno političku vjerodostojnost.
.
Iako su cijelu kampanju gradili na kritici vladavine HDZ ukazujući na njihov kriminal i korupciju, nakon izbornih rezultata izdali su svoje koalicijske partnere i glasače te potrčali u zagrljaj omraženim stožernim HDZ-ovcima.
.
Nevješto su kasnije tu odluku opravdavali brigom za nacionalne interese, ali mali je broj onih koje su u to mogli uvjeriti. Sumnjamo da Rimac kao gradonačelnik može nešto novo ponuditi.
.
Doktor Darko Čondrić je novi u politici, do trenutka kandidature nije bio član niti jedne stranke. Odlučio se kandidirati za gradonačelnika kao kandidat HDZ BiH.
.
Ta stranka je u potpunom rasulu u Hercegbosanskoj županiji, a ni u Livnu joj ne cvjetaju ruže. Mnogi istaknuti članovi stranke su je napustili, nezadovoljni načinom na koji ona funkcionira.
HDZ u Livnu je pao na niske grane i praktično mu je prijetio potpuni izborni fijasko na predstojećim izborima. Strankom upravlja obitelj i unutarstranačka demokracija postoji samo na papiru.
.
Ono što se trebalo dogoditi je da nakon izbornog poraza garnitura koja vodi u propast i stranku i ovaj prostor shvati da je došlo vrijeme korjenitih promjena i temeljitog provjetravanja stranke kako organizacijski tako i kadrovski.
.
Postavlja se pitanje, otkud i zašto sada doktor Čondrić i koji su njegovi motivi da pored svoga posla u struci ide u borbu za gradonačelničku fotelju?
.
On na to ima pravo i nitko mu to ne spori. Zašto u ovom trenutku? Zašto pruža slamku spasa jednoj politički izlizanoj, korumpiranoj garnituri lokalnih političara koji za dobrobit ovog kraja trebaju nestati s političke scene što prije?
.
Doktor Čondrić kao neovisni gradonačelnički kandidat – DA, kao kandidat HDZ BiH – NE, uz svo dužno poštovanje prema njemu kao osobi.
Zašto? Kao neovisni kandidat mogao je imati široku potporu političkih aktera i mogao bi raditi po vlastitoj savjesti i provoditi svoju viziju.
.
Kao kandidat HDZ BiH će teško bilo što bitnije promijeniti, ako uistinu želi nešto mijenjati, jer će doživjeti najveće opstrukcije u vlastitim redovima od strane silnih uhljeba kojima je deviza „Ne talasaj“.
.
Da ne govorimo o odnosu prema stranačkim autoritetima, uspostavljenim poslovnim interesima i njihovima nedodirljivim aureolama. Da bi bio dobar gradonačelnik i mijenjao stvari na bolje u gradu, prije toga se moraju dogoditi promjene u HDZ-u, što je puno teže napraviti.
.
HDZ-u BiH je dobrodošao sada svaki novi član koji ima nekakav ugled i karizmu u društvu, a do sada nije politički aktivan. Sam izbor kandidata za gradonačelnika pokazuje da takvih nemaju u vlastitim redovima.
.
Kako to da jedna jaka, organizirana stranka ne može iz vlastitih redova iznjedriti nekoliko kandidata koji će pomesti konkurenciju?
.
To puno govori o samoj stranci, načinu njenog vođenja i kadroviranja. Ako vam je prvi i osnovni kriterij u kadroviranju slijepo podaništvo onda je sve jasnije.
.
Nova lica, poput dr. Čondrića su dobrodošla HDZ-u BIH za vrijeme izbora, ali kasnije su im teret, jer njima nije cilj mijenjati bilo što što može remetiti njihov partijski i društveni komfor.
.
Mnogi tvrde da dr. Čondrić nije kandidat HDZ BiH nego obitelji Krišto, jer je odluka donesena u obitelji, a stranačka tijela su tu samo da formaliziraju što im obitelj servira.
Postavlja se pitanje na koje sam Čondrić treba odgovoriti: Kakve dugove ili obveze ima prema Borjani, pa da u nimalo povoljnom trenutku za kandidaturu na kocku stavlja svoj ugled, čast, da bi spasio dobro poljuljani autoritet stranačke šefice?
.
Kako bi osigurali izbor dr. Čondrića za kandidata za gradonačelnika unutar Gradskog odbora HDZ BiH dvadesetak dana prije izbora kooptirali su pet članova u GO HDZ BiH odanih obitelji Krišto.
.
Zašto je pristao na takvu igru koja je izazvala veliko nezadovoljstvo unutar članstva HDZ BiH Livno, zaslužuje odgovor.
.
Je li njemu cilj zadržavanje postojećeg stanja i odnosa pa stoga pruža ruku spasa trenutnim vlastodršcima?
.
Ako je to tako onda je njegova eventualna pobjeda, pobjeda prvenstveno Borjane Krišto, Branka Ivkovića, Darinka Mihaljevića i ostalih iz plejade nezamjenjivih likova.
.
Uz sve rečeno ipak treba naglasiti da biti dobar doktor ne znači biti dobar gradonačelnik.
Čitatelj

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply