Cjepivo za koronu tek za 16 godina?

Znanstvenici brzo i žurno rade na tome da naprave cjepivo protiv novog koronavirusa kako bismo se vratili u svakodnevni život. Najranije, cijepljenje neće biti dostupno najmanje 12 do 18 mjeseci, kaže dr. Anthony Fauci, najbolji stručnjak za zarazne bolesti u Sjedinjenih Američkih Državama. Međutim, nekoliko je izazova s kojima se suočavaju. Akademsko istraživanje treba neko vrijeme da se dovrši, većina kliničkih ispitivanja ne uspije, a ovo je cjepivo koje nikada ranije nije proizvedeno.

Iako se proizvođači nadaju da će na tržištu do kraja kolovoza 2021. ako dođe do problema prilikom istraživanja cjepivo će biti moguće tek u svibnju 2036., prema projekcijama koje donosi The New York Times. Krivulja rasta broja zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u petak je stabilizirana nakon što je u prethodne dva dana zabilježen nagli dnevni skok potvrđenih slučajeva infekcije, proizlazi iz podataka koje su objavile entitetske vlasti. U protekla 24 sata zaraza je potvrđena kod 25 osoba a ukupni broj preminulih od komplikacija prouzročenih koronavirusom je 70. U četvrtak je pak bilo više od 80 novozaraženih a u srijedu gotovo stotinu.

I dalje je nešto bolje stanje u Federaciji BiH gdje je od petka zaraza potvrđena kod samo troje od 727 testiranih. U Republici Srpskoj za ovo su razdoblje prijavili 22 nova slučaja zaraze a tamo je testirano 638 uzoraka. Od subote su u tom entitetu na snazi još strožije mjere ograničenja kretanja pa je tako policijski sat počinje već u podne a dnevna zabrana kretanja trajat će cijelog produženog vikenda.

Uz djecu s posebnim potrebama jedina iznimka koju je entitetski krizni stožer dopustio je ona koja vrijedi za vlasnike kućnih ljubimaca propisujući bizarne detaljene upute. Vlasnici svoje kućne ljubimce tako mogu izvesti samo jednom dnevno i to između 22 i 23 sata a pri tom vani mogu ostati najduže 20 minuta i ne smiju se udaljiti od svojih domova više od 200 metara.

Najavili su kako će policija strogo kontrolirati poštivanje svih propisanih mjera pa i ove. U Federaciji BiH tijekom vikenda zabrana kretanja na snazi je od 22 sata navečer do 5 ujutro s tim da se ta ograničenja ukidaju nakon prvosvibanjskog vikenda. I dalje vrijedi zabrana okupljanja više od pet osoba.

Bljesak.info