Članovi Predsjedništva BiH sastali se s Erdoğanom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali se u Antaliji sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Članovi Predsjedništva BiH su čestitali predsjedniku Erdoğanu uspješnu organizaciju SEECP summita. Predsjednik Erdoğan je iskazao zadovoljstvo uspješnim ishodom Summita, koji će imati pozitivan učinak na unapređenje suradnje među zemljama Jugoistočne Europe.

U srdačnom razgovoru, potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji predstavljaju dobru osnovu za razvoj i unapređenje odnosa na svim poljima. Posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske suradnje, gdje se očekuje značajno povećanje trgovinske razmjene, naročito nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

Ugovorno reguliranje odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Turske je na izuzetno visokom nivou, čemu svjedoče i brojni potpisani sporazumi i projekti suradnje u oblasti infrastrukture, građevinski projekti, projekti u prometu, te promociji stranih investicija.

Poseban fokus je bio na ubrzanju aktivnosti na realizaciji projekta autoceste „Sarajevo – Beograd – Sarajevo“, koji će doprinijeti značajnom unapređenju ekonomije Bosne i Hercegovine, i bh. društva u cjelini.

Razgovarano je o trenutnoj situaciji kada je borba protiv pandemije koronavirusa u pitanju, negativnim efektima na ekonomski, socijalni i zdravstveni aspekt života, te imunizaciji stanovništva. Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili predsjedniku Erdoğanu na kontinuiranoj pomoći i donaciji 30.000 cjepiva za BiH.

Na kraju susreta, sugovornici su ponovili posvećenost i podršku intenziviranju bilateralnih odnosa i regionalne suradnje, kroz brojne projekte i inicijative, a na dobrobit i unapređenje standarda svih građana. vds

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply