Čović i Plenković u Zagrebu najavili otvaranje konzulata Hrvatske u Livnu

U Zagrebu su se u ponedjeljak susreli premijer Hrvatske Andrej Plenković, član Predsjedništva BiH Dragan Čović kao i predstavnici vjerskog života Hrvata u BiH i Hrvatskoj.

Povod je bila donatorska večer, gdje su se prikupljala sredstva za izgradnju najznačajnijeg vjerskog i kulturnog centra u Bosanskoj Posavini, franjevačkog samostana sv. Marka Evanđeliste Plehan.

Čović je istaknuo kako je plehanski kompleks od posebnog povijesno-kulturnog značaja, ne samo za Hrvate toga kraja, nego i za cjelokupan Hrvatski narod Bosne i Hercegovine. Bogata građa koja je tu čuvana dokaz je stoljetne opstojnosti Hrvata na ovim prostorima.

“Obnova ovog iznimno vrijednog objekta naša je dužnost prema budućim generacijama, kao jamstvo očuvanja identiteta, kulture i zajedništva”, rekao je Čović.

Na kraju svoga obraćanja, zahvalio se predsjedniku Vlade Plenkoviću na suradnji pri realizaciji ovog projekta, kao jednog u nizu uspješnih koje zajednički realiziraju predstavnici Hrvata BiH i Hrvatske.

Plenković je u svome govoru kazao da će se i dalje zalagati za jednakopravnost Hrvata u BiH. Podrška Hrvatima u BiH je više nego deklarativna, naglasio je predsjednik Plenković te je najavio, nakon nedavno otvorenog konzulat u Vitezu, uskoro otvoriti drugi u Livnu, kako bi na adekvatan način zadovoljili administrativne usluge koje ona pružaju hrvatskim državljanima, te predstavili potporu ljudima koji žive na tome području.

Franjevački samostan Plehan, udaljen desetak kilometara od Dervente, sagrađen je 1870‐tih godina, ali je ovaj vrijedni objekt kulturnog naslijeđa potpuno uništen početkom rata. Kamen temeljac za izgradnju ovog kompleksa položen je 23. juna 2001. godine.

Idejni projekt za novu crkvu napravio je sarajevski arhitekt Zlatko Ugljen, te bi prema njegovoj zamisli vjersko-kulturno središte trebalo obuhvaćati, pored samostana i crkve sv. Marka, muzejsko-galerijski prostor, župni ured, kao i zvonik.

Klix.ba