Čović je trebao biti u katedrali u Sarajevu

Dragan Čović je u subotu trebao biti u katedrali u Sarajevu na misi za blajburške žrtve.

Umjesto toga, u Sarajevu su bili predsjednik Federacije Marinko Čavara i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Čović je u Mostaru s izaslanstvom Hrvatskog narodnog sabora polagao vijence za pobijene na Bleiburgu i križnim putevima. Godišnjica za pobijene se obilježavala u mnogim hrvatskim sredinama, međutim, s obzirom na okolnosti, središnja je bila ona u Sarajevu.

Bleiburg je posebno bolan većini hrvatskog naroda s obzirom na to da gotovo svako mjesto ima više stradalih. Gotovo svaka kuća nekog. Treba znati da oni svi nisu bili zločinci i da je, uglavnom, riječ o ljudima koje je netko u jednom trenutku – mobilizirao da idu na taj put.

Odnarođeni lider naroda

Čović često voli isticati kako je on politički lider hrvatskog naroda u BiH. To je točno. Predsjednik je stranke koja je na zadnjim izborima dobila plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda. Gotovo 80 posto glasova na izborima hrvatski birači su dali koaliciji koju je okupio HNS BiH.

Dani i događaji poput ovog zahtijevaju da se to liderstvo i pokaže, piše Direktno.hr.

Ne može se biti lider samo prigodničarski i ne može se biti lider samo kad se raspoređuju resori i dogovaraju koalicije. Može, ali onda to nije liderstvo. Prigodnije bi bilo nazvati ga menadžerskim poslom.

Direktor neke kompanije ne mora imati nikakav poseban odnos s djelatnicima te kompanije i u tomu je razlika između lidera naroda i direktora.

Čović nije direktor, on je predsjednik HNS-a, a HNS je odmah dao potporu održavanju ove mise. Logika stvari kaže da je onda predsjednik tog istog HNS-a trebao biti u Sarajevu.

Većina hrvatskog naroda je htjela da se ta misa održi. Čović je lider tog naroda i upravo zbog tog je trebao biti u katedrali Srca Isusova. To što nije bio veliki je propust.

Uzmimo u obzir da su sigurnosne službe procijenile da to nije pametno, međutim, nekad se treba i riskirati jer je to osobina lidera.

Slično kao i oko Aluminija

Istu stvar je Čović učinio i prije desetak mjeseci kad je mostarski Aluminij prestao s radom.

Nije bio u Mostaru nego na nekom predavanju u Posavini. Takve stvari si jedan lider ne bi smio dozvoliti.

To su osobine nekog tko je kukavica, a Čović to, valjda, nije.

Ako pak jest, bilo bi pošteno da se povuče i mjesto u stranci prepusti nekom tko nije kukavica. Hrvatski narod živi teška vremena i ako se netko predstavlja liderom, trebao bi češće pokazivati te osobine. I konkretne rezultate.

Misa poput ove nije nešto gdje treba biti “druga postava” reprezentacije hrvatskog naroda.