Čović je u panici, Hrvati traže nemoguću stvar

Na pitanje urednika Amira Zukića što je on spreman učiniti da se Hrvati osjećaju bolje u BiH, Izetbegović je odgovorio kako je ”teoretsko pravo svakom građaninu dati, da se kandidira i da glasuje za koga hoće”.


Foto: Bljesak.info

”Gospodin Čović je pomalo u panici kada je u pitanju gubitak supstance u hrvatskom narodu. On se boji da bi mogli izgubiti poziciju kroz smanjenje supstance. Mislim da tu Hrvatima treba pomoći, a ne ovako kako to radi gospodin Čović, zaboraviti Hrvate u RS, zaboraviti Hrvate u Sarajevu, Tuzli, Zenici i sve koncentrirati dole”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH u emisiji Pressing na televiziji N1. Na pitanje urednika Amira Zukića što je on spreman učiniti da se Hrvati osjećaju bolje u BiH, Izetbegović je odgovorio kako je ”teoretsko pravo svakom građaninu dati, da se kandidira i da glasuje za koga hoće”. ”A praktično povećati šanse Hrvatima da izaberu Hrvata u Predsjedništvu. Oni traže nemoguću stvar, potpuno poništenje onoga što je građanski princip, zauvijek zaboraviti presudu Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i ostale, staviti ih u stranu i napraviti izborno tijelo gdje Hrvati biraju Hrvata. To je mimo svakog demokratskog standarda. Mi smo upozoreni od Vijeća za vanjske poslove Europske unije da ne napravimo nijedan korak koji nas odaljava od implementacije presude Sejdić-Finci”, kazao je Izetbegović.

Video: N1 Pressing: Bakir Izetbegović Govoreći o Izbornom zakonu, rekao je kako je visoki predstavniku BiH Valentin Inzko napravio diplomatsku grešku kad je rekao kako će dati vremena političarima za dogovor a da će onda eventualno upotrijebiti svoje ovlasti. ”On je to nagovijestio i čudnu je diplomatsku grešku napravio. Sad će svi da dignu ruke i da čekaju da to Inzko riješi, da dođe neki taj zadnji rok i da visoki predstavnik tu stvar riješi. Dva rješenja visokog predstavnika je oborio Ustavni sud BiH i nije ih vratio visokom predstavniku da ih popravi. Ustavni sud je trebao onome tko je kreirao ta rješenja vrati na doradu, a ne političarima u BiH koji nisu u stanju da nađu kompromis na tim stvarima. Dolazi u obzir da OHR ispravi svoje greške”, kazao je Izetbegović. Rekao je kako je SDA do sada par puta istrčavala u najboljoj namjeri da neke stvari riješe. “Sve u čemu se složi HDZ i ljevičarske stranke, ako nađu balans u tome, povećanje broja zastupnika, SDA neće biti problem. Svako rješenje gdje se oni usuglase, neće biti problem da se riješi”, rekao je Izetbegović. Između ostalog, istaknuo je kako ne vjeruje da će doći do blokade zemlje ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona. ”Tko će se usuditi da pravi potpunu blokadu? Za te stvari se ide u zatvor. Ne bih rekao da ima spremnosti bilo koga u ovoj zemlji. Svi nešto prijete, kupe neke poene, da destabiliziraju zaista zemlju svojim nepostupanjem u ovom slučaju, mislim da takve spremnosti nema”, rekao je čelnik SDA.

Kaže kako se “međunarodna zajednica se uzda u SDA” te da iz kontakta s međunarodnom zajednicom osjeća kako je SDA ”kičma političkog života u BiH”. ”Stvari koje su se rješavale mi smo to rješavali s međunarodnom zajednicom. Reformsku agendu smo mi pisali zajedno s njima, trošarine zajedno radili, zakon o radu zajedno. Mi smo glavni suradnik. Da nemate SDA i međunarodne zajednice, s ovakvim nedostatkom unutarnje kohezije i nespremnosti na kompromise, u ovoj zemlji bi nastao nered. To dvoje drži BiH na okupu”, rekao je Izetbegović. Govoreći o suradnji s Turskom, rekao je kako BiH ima od toga 150 milijuna eura povoljnih kredita te 700 milijuna investicija, te otkrio planove za budućnost. “Ja planove u životu nisam pravio. Desile su mi se markantne stvari, radio sam značajne stvari. Moje je da se trudim. Ne bojim se klanova, ne razmišljam o tome. Ne odmaram, radim posao, život mi je suhoparan, za sve sam kriv, nemam hobi, nešto nisam zabrinut ako netko drugi preuzme teret. Budućnost je na linijama nove strategije EU, koja će natjerati političare da se urazume i da se civilizirano ponašaju”, ocijenio je Izetbegović u Pressingu.

Bljesak.info