Čović na kraju zasjedanja HNS-a pozvao na okončanje krize

Dragan Čović, koji je u subotu još jednom izabran za predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pozvao je predstavnike bošnjačkih i srpskih stranaka za pregovarački stol, no ponovio je kako je osnovni preduvjet za suradnju dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH. – Želim poslati poruku našim prijateljima unutar bošnjačke i srpske političke scene, ali i međunarodnoj zajednici, da je ono što mi radimo europska BiH u kojoj će Hrvati naći svoje mjesto kao ravnopravan narod.

Nitko nam to neće dati ako se sami za to ne budemo znali izboriti – kazao je Čović na kraju zasjedanja HNS-a. Dodao je kako sve strane u BiH moraju računati na Hrvate kao konstitutivan narod u BiH. – Pozivam ih na suradnju jer to je jedini put da izađemo iz krize koja traje već neke dvije godine.

Naša poruka i oko onoga elementa koji smo definirali kao uvjet da bismo uopće s nekim bili partner u vlasti, osobito na federalnoj razini, je donijeti Izborni zakon koji će eliminirati mogućnost da Hrvatima netko drugi bira političke predstavnike, kako u Domu naroda, tako i u Predsjedništvu – poručio je.

Čović je pozvao i sve stranke, članice HNS-a, da se zajedno nastave boriti i štititi interese hrvatskog naroda u BiH. Po njegovim riječima, legitimni hrvatski političke predstavnici nastavit će se boriti za jednakopravnost hrvatskog naroda na cijelom prostoru BiH, i to na osnovu smjernica zacrtanih u danas usvojenoj Deklaraciji HNS-a.

www.vecernji.ba