ČOVIĆ NAGRADIO BAGU ZA POSLUŠNOST: SBB-ov ministar Drljača dijeli pozicije u upravnim i nadzornim odborima

SARAJEVO – Vlada Federacije BiH bi na sjednici 17. augusta trebala potvrditi prijedloge za imenovanje članova upravnih i nadzornih odbora u četiri javne ustanove koje su pod ingerencijom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, na čijem je čelu SBB-ov ministar Vesko Drljača.

Imenovanja će uslijediti u četiri upravna i četiri nadzorna odbora ustanova koje su u nadležnosti Drljačinog ministarstva. Radi se o ukupno 32 pozicije u upravnim i nadzornim odborima, a njih su, sudeći prema dokumentima koji su u posjedu našeg portala, većinom “bratski” međusobno raspodijelili SBB i HDZ.

Saida Kastrat, bivša savjetnica, a sadašnja šefica kabineta Veska Drljače, sjedit će u Upravnom odboru JU Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Svoj streloviti profesionalni uspon u državnoj službi Kastrat je inače zaslužila time što je godinama bila lična sekretarica Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a.

Pored Radončićeve bivše sekretarice, predložene članice UO Zavoda Pazarić su Enisa Hodžić, pomoćnica direktora Agencije za državnu službu, te Džana Kilić, pomoćnica ministra Drljače zaposlena u Sektoru za pravne i kadrovske, ekonomsko-finansijske i opće poslove.

U Upravni odbor ovog zavoda su predloženi i Ivo Juričević, predsjednik Crvenog križa Federacije BiH, i Anes Kaleta, zaposlenik Zavoda Pazarić.

A zahvaljujući razumijevanju Dragana Čovića i Fahrudina Radončića, načelnik Općine Posušje Branko Bago pobrinuo se za svoju suprugu Ivanu, koja će biti nova članica Nadzornog odbora Zavoda u Pazariću. Osim Ivane Bago, za članove Nadzornog odbora predložena je uposlenica te ustanove Mevlida Bandić te Dalila Efendić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite i supruga Adnana Efendića, SDA-ovog direktora stambenog fonda Kantona Sarajevo.

Dijana Hadžijusufović, advokatica iz Bugojna, predložena je za člana UO Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići. Hadžijusufović je dugogodišnja članica SBB-a i kandidatkinja te stranke za Skupštinu SBK na predstojećim Općim izborima.

A u novom Upravnom odboru Zavoda Bakovići trebao je sjediti i Dobrica Jonjić, još jedan u nizu mnogobrojnih pomoćnika ministra Veska Drljače, zaposlen u Sektoru za zaštitu lica sa invaliditetom i zaštitu civilnih žrtava rata. Jonjić je dugogodišnji “budžetlija” i iskusni član brojnih komisija i odbora, a godinama je bio na čelu Upravnog odbora Zavoda u Pazariću. No, nezvanično saznajemo da inicijativa ministra Drljače za “udomljavanje” pomoćnika Jonjića u spomenuti Upravni odbor ipak nije prošla, pa je umjesto njega na koncu predložen Vahidin Hadžiabdić.

Pored Hadžiabdića i Dijane Hadžijusufović, predloženi članovi UO Zavoda u Bakovićima su Katarina Slomo (uposlenica Zavoda), Mario Kapetanović i Branko Golub.

Novi Nadzorni odbor Zavoda Bakovići trebali bi činiti Edina Bunić, uposlenici Branimir Miličević i Marinela Marić Šako te Samiha Hodžić, bivša direktorica Zavoda Drin. Interesantno je da je za članicu ovog Nadzornog odbora prvobitno predložena Suzana Lovrić, koja je na izborima 2016. godine bila kandidat Koalicije hrvatskih stranaka za načelnicu Općine Fojnica. Njeno ime naknadno je izbrisano sa liste prijedloga.

Novi članovi Nadzornog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin bit će Marija Stanić, Nudžejma Salihbegović i uposlenik Adnan Buljina.

Miralem Aletić, kandidat SBB-a za Skupštinu SBK, predložen je za člana UO Zavoda Drin.

Osim Aletića, za članove Upravnog odbora ovog zavoda predloženi su Harun Pašalić, Dženan Hodžić, Radmila Tuka i Emira Mušanović-Meša.

Autor: Faktor.ba