Čović: O izmjenama Izbornoga zakona više nema smisla pregovarati, idemo na “plan B”

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović je dana su Mostaru izjavio kako su pregovori o izmjeni Izbornoga zakona BiH, što se stranaka HNS-a tiče, završeni. Otkrio je i koje stranke ne idu s HNS-om na izbore, ali i kad će HDZ imenovati svoga kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Nikakve, pa ni tehničke izmjene Izbornoga zakona BiH ne mogu se raditi nakon raspisivanja izbora, rekao je danas u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH, Čović je izjavio kako su se sve vrste izmjena Izbornoga zakona, pa i one tehničke naravi, mogle uraditi prije tri godine.

„Moje je pitanje, zašto se to sada radi? Mislim da je cilj namjerno izazvati krize. Apsolutno ne dolazi u obzir bilo kakva aktivnost na promjenama Izbornoga zakona BiH, pa ni tehničke prirode. To nema nikakvoga smisla“, izjavio je Čović, naglasivši kako bi promjene Izbornoga zakona nakon raspisivanja izbora bile opasan presedan.

„Što će se desiti ako ne bude izmjena Izbornoga zakona je potpuno jasno i to nam ne trebaju govoriti strani diplomati. O tomu pričamo već dvije godine. Zbog toga smo u parlamentarnu proceduru poslali prijedlog izmjene tog zakona, no tad nitko u Parlamentu BiH nije reagirao. Mislilo se kako je to neko pitanje Dragana Čovića ili nešto slično. Danas smo došli pred zid i više nema smisla razgovarati o izmjenama Izbornoga zakona, jer bismo uveli jedan potpuno novi standard , a to sam rekao i stranim dužnosnicima“, rekao je Čović.

Iscrpljena je mogućnost, dodao je, da se u cijelosti implementira odluka Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“.

„Ulazimo u jedan proces i aktivnosti koje su potpuno drugačije od dosadašnjih. Da smo usvojili izmjene Izbornoga zakona mi bismo imali jedne sasvim drugačije aktivnosti. No, ovako idemo s drugim planom. Pitalo se ranije imamo li ‘projekat B’ ili ‘C’, i evo mi sada idemo s ‘projektom B’. Cilj nam je da ova grupacija stranaka (okupljena oko HNS-a) uvjerljivo pobijedi na izborima“, izjavio je Čović.

Na samoj sjednici Predsjedništva HNS-a je, pak, informirao kolege neuspjelom o procesu izmjena Izbornoga zakona BiH. HNS je zauzeo stav, obzirom da je SIP raspisao izbore, da više nikakva aktivnost oko izmjena Izbornoga zakona nema smisla.

„Time bismo narušili sve principe. Oko toga smo se složili. Razgovarali smo i o zajedničkom nastupu na izborima i nas osam stranaka će zajedno na izbore na svim razinama, dok će dvije grupacije – HRS i HDZ1990 – ići samostalno. Ostavili smo, pak, otvorenom mogućnost da svi idu samostalno u onim područjima gdje nema nikakve ugroze da nam drugi narod nametne političke predstavnike. Ostalo bismo išli zajedno. HRS i HDZ1990 su ostavili mogućnost da zajedno idemo na državnoj razini vlasti, a ostale razine oni bi išli samostalno“, rekao je Čović te dodao kako stranke HNS-a sada idu na pripremu predizborne kampanje.

„Ostaje otvoreno pitanje kako provesti izborne rezultate. To nam nitko ne treba napominjati. Neodgovorno smo se ponašali jako dugo vremena i onda smo u zadnjih mjesec dana pokušali tražiti rješenja za ono što smo ignorirali dvije godine. Žao mi je što je to tako. Oko kandidata HNS-a za Predsjedništvo ćemo se očitovati u vremenu pred nama. Mislim da će to biti relativno brzo, možda do kraja svibnja“, izjavio je.

Predsjednik HNS-a je, također, istaknuo kako bez izmjene Izbornoga zakona našu zemlju očekuje puno neizvjesnosti.

„Želimo učiniti sve što je moguće da ne bude krize ni prije ni poslije izbora. Da kažemo da očekujemo da će netko uraditi nešto što smo mi trebali uraditi kroz Parlament BiH, bilo bi neodgovorno. Ostaje puno neizvjesnosti o kojima treba razgovarati kako bismo izbjegli krize u narednom vremenu. Ne želim sada nagađati kako će se neke pravne praznine popuniti nakon izbora“, istaknuo je Čović komentirajući mogućnost da problem provedbe izbornih rezultata bude riješen preko Središnjeg izbornog povjerenstva ili nametanjem odluke od OHR-a.

J. Gudelj / Dnevnik.ba