Čović o reformi izbornog zakonodavstva: Dva mjeseca za završetak procesa

Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson i specijalni predstavnik EU Johan Sattler razgovarali su danas s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem o izbornim i ustavnim reformama. ”Veleposlanik Eric Nelson i specijalni predstavnik EU Johan Sattler sastali su se danas s predsjedateljem Doma naroda BiH Bakirom Izetbegovićem i zamjenikom predsjedatelja Draganom Čovićem, kako bi promovirali dijalog o vladavini zakona, ostvarivim izbornim i ekonomskim reformama neophodnim za povjerenje građana i napredak na putu ka EU”, navode iz Veleposlanstva SAD-a, prenosi Klix.ba.

Istaknuli su da Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH te da su zapaljiva retorika i koraci za podrivanje ovih principa nerealni, neprihvatljivi i antidaytonski. ”Pored toga, ove akcije služe kao izgovor za lidere da izbjegnu odgovornost za provođenje važnih reformi kao što su uključiva izborna i ograničena ustavna reforma za slobodnije i poštenije izbore, mjere vladavine zakona kako bi se korumpirani smatrali odgovornima i ekonomske promjene koje donose radna mjesta i investicije.

Prava reforma i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika, ono su što će građanima BiH donijeti bolje budućnost”, navodi se na Twitter nalogu Veleposlanstva SAD-a u BiH. Čović je na Twitteru napisao da je sastanak o reformi izbornog zakonodavstva, stabilnosti i dijalogu, kao i neophodnim koracima naprijed ka statusu kandidata za prijem u EU bio konstruktivan. ”Ovaj postupak mora biti završen u naredna dva mjeseca”, napisao je Čović.

Kako je napisao, veleposlanik Nelson i on ponovili su važnost dijaloga, reformi EU i uključivog procesa izborne/ustavne reforme, u skladu s Mišljenjem EU, što treba dovesti do slobodnijih i poštenijih izbora 2022. godine, prenosi HMS.

Bljesak.info