Čović od 2006. godine najavljuje izmjene izbora članova Predsjedništva BiH

Održana je konferencija za medije nakon sastanka koalicije na državnom nivou.

Dragan Čović, predsjednik HNS i lider HDZ-a je rekao da su na početku prvo analizirali dio sastanka iz Laktaša i da mu je drago da su to uradili “da utvrdimo šta smo dogovarali, razgovarali”.

– I realno je da u narednih sedam dana usuglasimo ova tri zakona. Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, Izborni zakon i Zakon o sprečavanju sukoba interesa. I svako je od nas dao jednu osobu koja će pregovarati o ovome. Ako to uspijemo idućeg tjedna ide sastanak u Mostaru, i da nakon toga završimo sve dogovoreno, poručio je Čović.

– Ako to uspijemo, bit će opet sastanak u Mostaru, Vijeće ministara i Parlament BiH kroz hitnu sjednicu to mogu usvajati – kazao je Čović.

Odgovorio je da kod izmjena Izbornog zakona inzistiraju da bude riješeno pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

– Model koji smo ponudili “Trojci” u Mostaru, po meni i po njima je bio korektan. A sveobuhvatna izmjena zakona će biti kada se izmijeni Ustav – dodao je.

On je naglasio da je uvjet da ako se sve ovo završi, da BiH ima precizan datum o početku otvaranja pregovora.

– Nadam se da će mediji imati razumijevanje o ovoj atmosferi i da će pratiti našu atmosferu, dodao je Čović.

Također Čović je potvrdio da će izmjene Izbornog zakona značiti tehničke izmjene, izmjene koje se odnose na izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovina i izmjene koje se odnose na Središnjeizborno povjerenstvo (CIK).

(Vijesti.ba)