ČOVIĆ S PLENKOVIĆEM U LIVNU: HEP bi trebao plaćati više za korištenje vode iz Buškog jezera

jezero

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonkom Milasom, državnom tajnicom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravkom Bušić i drugim uglednicima s političke scene BiH i RH, posjetio je Livno, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tom prilikom održan je sastanak s predstavnicima Općine Livno, livanjskim načelnikom Lukom Čelanom, predsjednikom Vlade HBŽ Ivanom Jozićem, te ministrima u Vladi.

U Srednjoj strukovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu visoki hrvatski dužnosnici uvjerili su se u rezultate radova rekonstrukcije dotrajalog krovišta za koje je Hrvatska Vlada, kako navodi Radio Livno, prije dvije godine donirala sredstva u vrijednosti od 600 000 kuna.

Rekonstrukcija je uspješno izvedena i slijedi nastavak projekta, uređenje potkrovlja, za koji je ponovno školi donirano 450 000 kuna putem natječaja Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

”Nakon posjete Žepču, Tuzli i Orašju, zadovoljstvo mi je danas ovdje u Hercegbosanskoj županiji, a potom u Širokom Brijegu i večeras u Mostaru, po sedmi put biti kao predsjednik Vlade RH u Bosni i Hercegovini. Ta činjenica potvrđuje da je BiH naša najvažnija prijateljska susjedna država s kojom želimo unaprijediti gospodarsku suradnju i politički dijalog, ali isto tako i kao odgovorna država želimo dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u BiH. Kontinuirano objavljujemo natječaje za brojne projekte Hrvata izvan RH, poput potpore livanjskoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu, kako bismo omogućili razvoj i ostanak Hrvata u BiH, kazao je premijer Hrvatske.

Naglasio je kako će se ustrajati na rješavanju problema i pitanja graničnog prijelaza Kamensko, zbog čega, kako navodi Radio Livno, ponajviše ”pati” plasman brenda kao što je livanjski sir. Na novinarsko pitanje o Pelješkom mostu Plenković je potvrdio kako ne vidi problem jer će se most graditi na hrvatskom teritoriju.

1

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr Dragan Čović osvrnuo se na pitanje korištenja vode Buškog jezera za Hrvatsku elektroprivredu:

”Površina koja se nalazi pod ovom akumulacijom je veća od svih akumulacija u BiH zajedno. Kad znamo koji se iznosi izdvajaju za Ramsko, Jablaničko i ostala jezera jasno je da će se morati napraviti određena promjena u suradnji s Elektroprivredom RH koji će ovih dana dobiti novi management, da se napravi korektna kalkulacija, kazao je Čović.

Načelnik Općine Livno Luka Čelan naglasio je kako Općina Livno i Općina Tomislavgrad dobiju od naknade HEP-a do milijun i pol KM, a iskoristivost od strane HEP-a je višestruko veća.

Plenković u Širokom Brijegu i Mostaru

17. 50 Hrvatski premijer nakon Livna boravio je u Širokom Brijegu gdje je posjetio Franjevački samostan i galeriju te se susresto s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, o čemu HMS priprema poseban izvještaj.

U 18 sati predviđen ppremijer Hrvatske stiže u Mostar gdje će sudjelovati u otvorenju Doma za siromašne studente i Pučke kuhinje Dompes, koju grade franjevci, te potom na svečanoj akademiji povodom 100. godišnjice akcije fra Didaka Buntića koji je 17.000 djece spasio od gladi odvozeći ih za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata iz Hercegovine u Slavoniju.

Za sutra je predviđen posjet Dokumentacijskom centru Domovinskog rata u BiH te obilazak Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

/HMS/ _ Poskok.info