ČOVIĆEV HDZ PRED VELIKIM PORAZOM U LIVNU: Vukadin osniva novu stranku u koju prelazi većina Čovićevih pristalica!

Novi mandatar Vlade HBŽ Ivan Vukadin osnovao je novu političku stranku Hrvatski nacionalni pomak, kojoj će uskoro, barem prema onome kako se već ozbiljno šuška, pristupiti i svi preostali duvanjski HDZ-ovi zastupnici, njih ukupno šest, javlja BHRT.

”HDZ BiH ostat će na jednom zastupniku, eventualno dva, tako da ne vidim njihov kapacitet da uopće razmišljaju oko formiranja vlade”, kazao je Draško Dalić, zastupnik Županijske neovisne liste.

Predsjedavajući županijske Skupštine Jozo Ćosić (HDZ 1990) nada se kako će ova županija do konca ovog mjeseca dobiti novu vladu, ”… jer je gospodin Vukadin, mandatar, uvidio da ima 17 ruku i da traži ruke još nekoliko zastupnika da ta vlada bude još sigurnija’.’

Ivan Vukadin ističe, pak, kako bi ta potrebna skupštinska većina tek idućih dana trebala biti definirana.

”U ulozi mandatara počinju razgovori sa svim političkim opcijama koje participiraju u Skupštini i ja sam uvjeren da će, nakon prvog kruga razgovora, biti poznata i većina koja će biti procijenjena i dogovorena u drugom krugu razgovora.”

U HDZ-u BiH, koji je svojedobno za mandatar predložio Ivana Jozića iz Livna, ništa nisu htjeli komentirati. No, sasvim je sigurno da ta stranka, za razliku od HDZ-a 1990, neće podržati Vukadina.

Pitanje je, međutim, kako će se u cijelom tom slučaju ponijeti ostali zastupnici, pogotovo zastupnici SDA i SNSD-a. Kako će se u ovom slučaju ponijeti SNSD, stranka bez čije podrške, također, nema nove vlade.

Sve, ipak, upućuje na to kako se do nove vlade baš i neće tako jednostavno doći, a ako se u tom i uspije, tome bi, prema svemu sudeći, najviše moglo kumovati to što je nedavno grupacija političara okupljenih oko Ivana Vukadina preuzela kontrolu nad ovdašnjim JP „Hercegbosanske šume“, koje je u procesu sastavljanju vlasti, čini se, bilo i ostalo jedna od najjačih političkih poluga.

Podsjećamo, Ivan Vukadin, član Predsjedništva HDZ-a BiH i načelnik općine Tomislavgrad, Robert Bagarić, predsjednik Kluba Hrvata i zastupnik u Skupštini HBŽ, i Ante Tadić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH i zastupnik u Skupštini HBŽ, isključeni su iz HDZ-a koncem travnja ove godine zbog “teške povrede Statuta HDZ-a BiH”.

Podsjetimo, HBŽ još nema mandatara zbog sukoba dvije struje unutar HDZ-a BiH, odnosno između Livna i Tomislavgrada. Općinska organizacija HDZ-a Tomislavgrad u Skupštini ove županije ima, naime, većinu te je unutar Kluba zastupnika HDZ-a BiH izglasana odluka da kandidat za sastavljanje nove vlade bude Ivan Vukadin.

Međutim, bez obzira na bolji rezultat tomislavgradskog ogranka, za mandatara je izabran aktuelni predsjednik Vlade HBŽ Ivan Jozić. Ovo ne prihvata tomislavgradski ogranak tako da je reagiralo i samo Predsjedništvo HDZ-a BiH podržavši ponovni izbor mandatara iz Livna.