Crkva je provela istragu o fratru kojeg optužuju za pedofiliju i, evo, odlučili su prijaviti gospodina koji ga je optužio

Osim toga, optužili su ga da je od Crkve iznuđivao novac i stan

Nakon što su iz Splitsko-makarske nadbiskupije u utorak poslali priopćenje u kojem su obavijestili javnost da je jedan klerik suspendiran zbog “mogućeg kažnjivog djela” i najavili internu istragu, izgleda da ju sad privode kraju.

No, kako doznaje Večernji list, policiji nisu prijavili svećenika optuženog za pedofiliju, već su, “zbog lažne prijave kaznenog djela”, odlučili podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja je svećenika prijavila. U policiji su im rekla kako to nije potrebno, budući da su i oni, nakon što je informacija objavljena u javnosti, odlučili provesti istragu.

OZBILJNE OPTUŽBE NA RAČUN ŽRTVE
Večernji piše i kako je 78-godišnji svećenik koji je prijavljen za seksualno zlostavljanje odbacio optužbe iz prijave. Pišu i kako ga je jedna osoba prijavila za seksualno zlostavljanje od prije 20-ak godina.

Osim toga, prema tekstu u Večernjem, ovaj je gospodin od Crkve tražio 15.000 eura i stan u zamjenu za šutnju, no nisu mu ih htjeli dati već je samo pokrenut redovni crkveni postupak za ovakve slučajeve. Na upit zašto slučaj nisu prijavili policiji, iz Crkve kažu kako su sami morali provjeriti vjerodostojnost prijave te da bi u sljedećoj fazi, ako bi se pokazalo da ima indicija, slučaj prijavili policiji.

MEDIJMA SE JAVILA JEDNA OD ŽRTAVA
U medijima su se, inače, počele pojavljivati priče ljudi koji tvrde da su žrtve ovog fratra. Slobodna Dalmacija razgovarala je s muškarcem koji tvrdi da ga je ovaj fratar splitskog samostana sv. Frane napastovao prije 21 godinu, ali ne radi se o slučaju koji je sad prijavio aktualni gvardijan samostana sv. Frane.

Ispričao je kako se sve dogodilo 1997. godine, kad je imao 15 godina. Kaže kako je fratar na njega nasrnuo u sakristiji. Ovaj je gospodin ispričao kako ga fratar nije silovao, ali da je “obavio neke stvari koje su pregadljive i koje su ga istraumatizirale za cijeli život”.

Također, rekao je kako od Crkve nikad nije tražio novac u zamjenu za šutnju. Kaže kako im je rekao samo da će u parnici tražiti naknadu za duševne boli.

https://www.telegram.hr