Crkvenjak optužen za silovanje psa godinama izbjegava suđenje. Uskoro nastupa zastara

IZGLADNJIVAO bi ih, a potom bi im nakon silovanja za nagradu davao hranu i vodu. Sve je to snimao i dokumentirao na stotine CD-ova i DVD-ova, koje je policija pronašla u njegovu stanu. Čovjek koji je godinama fizički zlostavljao svoje pse danas radi u Europskom parlamentu i već šest godina uspješno izbjegava suđenje u Hrvatskoj. No zakon je takav da bi cijeli proces za šest mjeseci – mogao u zastaru, piše u najavi večerašnjeg Provjerenog.

Javnost je za taj slučaj saznala još 2015., kada je policija do otkrića došla slučajno. Provodili su izvide vezane za informacije o iskorištavanju djece u svrhu pornografije, kada im se, kako kaže Marija Goatti iz PU zagrebačke, otvorila sumnja na osobu vezana za djelo ubijanja i mučenja životinja.

Vlasnik završio u pritvoru, psi u Dumovcu
Ulaze u stan na zagrebačkoj Knežiji i tamo zatječu dva psa, izmučena i izgladnjela, s vidljivim ožiljcima i ozljedama, te videodokaze eksplicitnog seksualnog zlostavljanja. Vlasnik tada završava u pritvoru, a psi u Dumovcu. Iako su zlostavljane životinje njihova svakodnevica, taj slučaj i njih je šokirao, kaže voditeljica dumovečkog skloništa Tatjana Zajec.

18. ožujka Kazneni sud u Zagrebu, koji vodi postupak, odredio je istražni pritvor osumnjičenome, no on taj isti sud izbjegava. Tražila ga je i belgijska policija, no nije ga našla. Ipak, naši zastupnici znaju o kome se radi i redovito ga viđaju na radnom mjestu, u Europskom parlamentu, što je za Provjereno u razgovoru potvrdila i Biljana Borzan.

”Mi zastupnici iz Hrvatske, s obzirom na to da pratimo naše medije, bili smo upućeni o čemu se radi. Bilo je zastupnika iz drugih zemalja, jer to je zaista stvar o kojoj se, logično, pomalo priča jer se zbilja radi o neuobičajenoj situaciji. Kod nekih je zastupnika bilo čak i nezadovoljstva zbog toga što on radi sa zastupnicima”, rekla je Borzan za Provjereno.

Uskoro nastupa apsolutna zastara
Po dostupnim podacima, čovjek o kojem je riječ imao je obrt koji se bavi grafičkim dizajnom. Bio je i član Ekumenskog vijeća za dijalog Hrvatske biskupske konferencije, odakle tvrde da institucije s njima nikada nisu kontaktirale vezano za navedeni slučaj. Sadašnji poslodavac, Europski parlament, ne želi komentirati procese koji su u tijeku i poštuje presumpciju nevinosti.

Postupak protiv tog čovjeka vodi se od 2017. godine, na njemu se promijenilo nekoliko sudaca, a zabrinjava što 21. rujna ove godine nastupa apsolutna zastara. No u situacijama poput ove, kada se osoba kojoj se sudi ne odaziva na suđenje, postoje instrumenti koji se mogu pokrenuti.

”Ako osoba boravi izvan hrvatske i nedostupna je sudu, protiv nje je određen istražni zatvor, odredit će se ili međunarodna tjeralica ako se osoba nalazi izvan EU-a ili europski uhidbeni nalog koji će se raspisati ako je osoba dokazano na području Europske unije” objasnio je Rafael Krešić, odvjetnik i bivši sudac. Dodao je da u slučaju poput ovog sud može donijeti presudu čak i ako se zlostavljač ne pojavi.

Bivši član Vijeća za ekumenizam HBK
Podsjećamo, radi se o Ivoru Ivaniševiću, nekadašnjem članu Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije, koji je suđenje izbjegavao pravdajući se depresijom i PTSP-om.

Ivanišević je uhvaćen u velikom lovu na pedofile, a tražio je da se javnost isključi sa suđenja, što mu je isprva i odobreno, ali to rješenje je uskoro ukinuto, pa javnost ima pravo saznati sve gnjusne detalje optužnice i čuti kako se Ivanišević brani, ako suđenje ikada započne.

Sado-mazo odnos sa psima
No ono što je dosad poznato je da je Ivanišević preko interneta slao slike pasa u seksualnim pozama s muškarcima i fotografije spolnih organa. U jednom od brojnih mailova opisao je kako je sa psima pokušao ostvariti sado-mazo odnos. Slike je slao čak i s e-mail adrese svoje tvrtke registrirane za grafički dizajn, pa istražiteljima nije bilo teško otkriti njegov identitet. U pretresu njegova stana pronađeno je 111 DVD-ova i CD-ova zanimljivih istražiteljima, a oduzete su mu i memorijske kartice te mobiteli.

“Kujica je uginula, bila je potpuno razvaljena od silovanja”
Rodezijski goniči, koje je po optužnici seksualno zlostavljao, smješteni su u Dumovec, ali kujica je vrlo brzo uginula od ozljeda koje joj je nanio.

“Kujica je uginula ubrzo po dolasku u sklonište. Bila je potpuno razvaljena od silovanja. Mužjak je još živ. U Dumovcu je”, doznali smo nedavno od aktivista za zaštitu životinja koji su skrbili za pse oduzete Ivaniševiću.

Tvrdio da je sklonište u Dumovcu krivo za loše stanje pasa
Ivaniševića se optužnicom tereti da je pse zlostavljao punih šest godina te da je kujici koju je silovao hranu i vodu davao tek nakon što bi zadovoljio svoj spolne sklonosti. Tako je ona zapravo bila dresirana za silovanje i prihvaćala ga je bez branjenja. Zapravo je siroti pas mogao birati između silovanje ili trajne gladi, žeđi i batina.

Ivanišević se na ispitivanju branio šutnjom, dok je krivnju za loše stanje pasa pokušao svaliti na sklonište u Dumovcu, tvrdeći da su oni krivi jer nisu kod kujice prepoznali lažnu trudnoću i kožne alergije, pa je valjda zbog toga kujica uginula.

Index.hr