Crne prognoze: Do 1. srpnja u BiH će biti 10.000 mrtvih

Do srpnja ove godine u Bosni i Hercegovini od posljedica koronavirusa moglo bi umrijeti više od 10 tisuća ljudi.

Pokazala su to predviđanja neovisnog medicinskog istraživačkog centra na Sveučilištu „Washington“, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME).

IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju u vezi s brojem umrlih od posljedica koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

IMHE predviđa da će u BiH trenutna brojka, koja je veća od 6.500 preminulih osoba, do 1. srpnja narasti do 10.134.

Prema navedenim podacima, najgora situacija bit će sredinom travnja i u prvom dijelu svibnja, kada će dnevno biti više od 100 preminulih, piše Avaz.

Za sredinu travnja predviđaju nam i tisuće novih slučajeva zaraze dnevno, a značajniji pad se očekuje tek u lipnju. Broj novih zaraza, jasno, ovisi o korištenju maski.

Predsjednik Udruge imunologa BiH Jasenko Karamehić je kazao kako je maska moćno oružje protiv virusa, kao i sve druge epidemiološke mjere.

– Mjere su dobre, ali su limitirane u svom djelovanju. One samo donekle mogu biti efikasne, za nastavak borbe potrebno je cijepljenje.

Situacija je izmakla kontroli, stoga ćemo morati cijepiti od 70 do 80 posto stanovništva – poručio je Karamehić. Dodao je da je IMHE u pravu u svojim predviđanjima.

– Sarajevska županija ima tisuću zaraženih na 100.000 stanovnika, a Njemačka s 82 milijuna stanovnika ima 102 zaražena na 100.000 građana. Ovo ide na dušu vlasti koje nisu nabavila cjepiva kao sve normalne države u svijetu. Bez cijepljenja ove crne brojke će se multiplicirati – naglasio je Karamehić.

– Ovo što dobivamo putem COVAX-a je izuzetno malo, jer nama treba 4 ili 4 i pol milijuna cjepiva, smatra Karamehić.