Dalić je otkrio sastav za Tursku

Zlatko  Dalić neuobičajeno je otvoreno govorio o sastavu u najavi utakmice s Turskom (četvrtak, 20:45) u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Odgovorima na novinarska pitanja otklonio je gotovo sve dvojbe oko početne postave za susret kojim Hrvatska, kako sam Dalić kaže, može riješiti pitanje plasmana na Euro.

Podsjetimo, Hrvatska u svom debiju na osječkoj Opus Areni ne može računati na brojne važne igrače, posebice u napadačkom dijelu terena. Dugoročne ozljede imaju Ivan Perišić i Mislav Oršić, a neće biti ni Andreja Kramarića ni Luke Ivanušeca. Marko Livaja se pak oprostio od reprezentacije.

Petković i Juranović nisu u potpunosti spremni

Bruno Petković bit će u konkurenciji za dvoboj s Turskom, no Dalić je otkrio da će biti na klupi jer bi bio prevelik rizik staviti ga u početnu postavu. Lako je moguće da Dinamovog napadača stoga uopće nećemo gledati na Opus Areni, nego da ćemo ga, ako sve bude u redu, vidjeti tek u nedjelju u Walesu.

U sličnoj situaciji kao Petković jest Josip Juranović, za kojeg je Dalić također rekao da je cilj imati ga na raspolaganju u Walesu. Stoga je jasno da će kao desni bek od prve minute igrati Josip Stanišić.

Tko će na lijevog beka?

Josip Šutalo zbog problema s leđima propustio je Ajaxovu prvenstvenu utakmicu proteklog vikenda, no nakon toga je normalno trenirao s reprezentacijom i Dalić o njegovoj ozljedi nije rekao ni riječi. Tako bi Šutalo uz Gvardiola trebao činiti standardni stoperski tandem, koji je i na prošlom okupljanju odradio punu minutažu.

Jedina nedoumica oko obrane jest tko će zaigrati na poziciji lijevog beka. U prošla dva kvalifikacijska okupljanja Borna Sosa odradio je 90 minuta u prvoj, a Borna Barišić u drugoj utakmici. Za očekivati je da bi tako moglo biti i sada.

Vezni red je jasan, u napadu samo jedno moguće iznenađenje

Mateo Kovačić zbog ozljede nije odigrao ni minute tijekom reprezentativne akcije u rujnu, no sada je spreman te će s Lukom Modrićem i Marcelom Brozovićem upotpuniti standardnu hrvatsku trojku u veznom redu.

O napadu je Dalić puno govorio na presici i razriješio gotovo sve dileme. Na poziciji desnog krila otkrio je da vidi Marija Pašalića, dok je za vrh napada rekao da “konkuriraju Musa i Beljo, ali Musa ima prednost”.

Jedini pravi krilni igrač kojeg Dalić ima je povratnik u reprezentaciju Josip Brekalo i čini se da je on prvi izbor na lijevoj strani, no izbornik je napomenuo da postoje i druge opcije. “Brekalo igra dobro u Fiorentini, a najbolje igra na lijevoj strani. Sad mu se tu potpuno otvorilo. No imamo za tu stranu i Majera i Vlašića”, izjavio je Dalić.

Jedini prostor za promjene u napadu Dalić tako ima na lijevom krilu, dok će velika odgovornost pasti na Petra Musu, koji je u dosadašnja četiri nastupa za reprezentaciju skupio tek 76 minuta. Ipak, Musa je u dobroj formi u Benfici i ima sjajnu priliku dokazati se izborniku.