DALMATINSKA ZAGORA U STRAHU / Napadaju u čoporima i kolju stoku, a čini se da su još opasniji od vukova: ‘Lovac sam već 40 godina i ovako nešto nisam vidio’

Zaleđe Dalmacije strahuje o vukova. Do sada su ih viđali jednog ili u skupini od dva, najviše tri, ali nikada cijeli čopor u kojem je čak sedam vukova. Snimka iz zaleđa Trilja dokazuje da imaju sve manje straha od ljudi, prenosi Direktno.hr

Ovaj čopor od sedam vukova snimljen je jučer, rano ujutro u mjestu Udovičići, uz rijeku Rudu. Samo stotinu metara od prvih kuća. “Pa evo vidili ste na snimkama, šta je čovik jučer snimio. Znači pet metara od auta i gleda u auto i nema, ko pas, ništa. Nikakvog straha? Nikakvog straha”, kaže Zoran Bandalo iz Udovičića.

https://d20lr2ntorbqvd.cloudfront.net/15c6f3bc-ae2b-11ed-92a4-3e69c82e94f7/original

Više od deset tisuća odštetnih zahtjeva
Za razliku od stočara koji zbog opasnosti drže oči širom otvorene i danju i noću. Jozine krave, njih pedesetak, već su im bile meta. “Bilo je dvi ure i dvaest po noći. Šest komada san ja vidija gori. Di je ona junica, na vrhu ona loza. Nije bilo štete? A nije zato što smo reagirali”, ističe Jozo Bandalo. I ovaj pijetao je u gluho doba noći dao znak da opasnost vreba. Ali i mladi belgijski ovčar, no sreća je njegova da je bio u boksu. U pokušaju da spasi svoje stado, izvukao bi deblji kraj.

“Isto su vukovi napali farmu od brata mi. Oni jesu lajali, ovi u boksovima, a ovaj je jedan bio slobodan šeta je i pobiga je u podrum, ali je obavještava. Laja je”, rekla je i nasmijala se Dušanka Ljuboja iz Trilja. U posljednjih pet godina registrirano je preko deset tisuća odštetnih zahtjeva za nastradalu stoku. Vukova je sve više, a na neodrživo stanje upozoravaju i lovci.

‘Izmaklo je kontroli’
“Izmaklo je kontroli. Vukova ima, oni su trajno zaštićeni, mi ih možemo samo gledati. Stanje nije održivo. Kada će se i hoće li se nešto konkretnije promijeniti ja nažalost u ovom trenutku ne znam”, rekao je Ivan Cvitković iz Lovačkog saveza Splitsko– dalmatinske županije.

Oni koji se s vukom susreću gotovo svakodnevno, začuđeni su njegovim slobodnim ponašanjem u blizini čovjeka. Čini se da ni vuk nije, što je nekad bio. “Imam puno godina i iskustva i lovac sam već četrdeset i nešto godina. Ovaj vuk nema više onu odliku morfološku što su imali naši vukovi, stari. Nekako im je čudnija boja, jer san u čoporima viđa potpuno crne vukove, što ne bi trebalo biti, jer mi imamo balkanskog sivog vuka kojeg ja praktički više ne vidim”, izjavio je Bandalo.

Struka kaže kako se ipak radi o vukopasu, vrsti koja je nastala križanjem domaćeg psa i vuka. Posljednje istraživanje provedeno na 18 uzoraka, potvrdilo je kako je kod 17 uzoraka riječ o križancima, od kojih 16 dolazi iz Dalmacije.

Net.hr