Dan žalosti u BiH obilježen prvi put u Livnu

Prvi put je u gradu Livnu obilježen 11. srpanj ’95., dan kada je počinjen najveći zločin u Europi nakon II. svjetskog rata, genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Medžlis islamske zajednice Livno (MIZ), na čelu sa glavnim imamom Mahir-ef. Kevrićem, uz dozvolu nadležnih institucija HBŽ i grada Livna, organizirao je kraći performans na gradskom trgu, s ciljem sjećanja na žrtve Srebrenice.

Volonterke Udruženja žena MIZ Livno su pripremile program u okviru kojeg su članice zborske sekcije Medžlisa izvele ‘Srebrenički inferno’.

Na platou trga su izradile cvijet Srebrenice, a program je obuhvaćao i fotografiranje sa imenima najmlađih žrtava u Srebrenici.

– Zahvaljujujemo se svima koji su došli da odaju počast žrtvama Srebrenice, na jedan kulturan i civilizacijski način, njegujući tako kulturu sjećanja na živote koji su nestali. Posebno smo zahvalni svima koji su pomogli u planiranju i organizaciji, a među njima su bili ne samo Bošnjaci, odnosno predstavnici Medžlisa Livno, nego i nekoliko poznatih livanjskih aktivistica – navode organizatori programa.

Da se nikad i nikome ne ponovi Srebrenica, ali da se nikada i ne zaboravi – poručili su svi prisutni sa livanjskog gradskog trga.

– Performans je izveden prvi put ovako javno, tako ni odaziv ljudi nije bio veliki, ali se nadamo da će dogodine biti drugačije i sa većim odazivom – pojašnjavaju iz Udruženja žena MIZ Livno.

Cijeli program je snimljen i dokumentiran na facebook stranici Medžlisa IZ Livno. Pored izlaska na gradski trg, Medžlis IZ Livno je nizom drugih događaja popratio 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Snimljen je program u džamiji Ahmeda Dukatara, te emitiran na fb stranici na dan godišnjice. A nakon ikindije namaza, 11. srpnja, džematlije su zajedno sa imamima i muallimama proučili hatmu za sve poginule šehide Srebrenice.

(Šejla M.K./Preporod.info)

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply