ŽNL: Danas je petak, 13.! U Drvaru, 24 godine poslije …

Iako su nakon održane X. izborne skupštine Županijskog odbora HDZ BiH izvijestili javnost (https://www.hdzbih.org/node/4088) o usvajanju inicijative za obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara sa središnjim skupom u Drvaru 13. rujna 2019. godine – od najavljene proslave nema ništa.

Kako „stožernici“ tada priopćiše javnosti, na X. izbornoj Skupštini zaključili su da se uputi poziv Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora, Glavnom vijeću HNS-a, Odjelu za branitelje HVO-a i Domovinskog rata HNS-a, Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije, Skupštini i Vladi Hercegbosanske županije, da organiziraju i provedu sve radnje za dostojanstveno obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara.

Pored navedenog na izbornoj Skupštini je zaključeno da se za provedbu inicijative kojom bi se naglasilo hrvatsko zajedništvo i zajednički se prisjetilo svih poginulih branitelja koji su položili svoje živote za oslobođenje navedenih općina u Hercegbosanskoj županiji u vojnim akcijama „Ljeto 95“ i „Maestral“ zadužuje Županijski odbor HDZ BiH.

Na X. izbornoj Skupštini Županijskog odbora HDZ BiH kad se usvajala inicijativa o proslavi Dana oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara pored ostalih „visokih“ članova HDZ BiH nazočili su Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH i član predsjedništva HDZ BiH Ivan Vukadin.

Nakon svih ovih najava i kasnije izjava pojedinih županijskih čelnika imamo izjave pojedinih članova HDZ BiH i njima sklonih osoba iz braniteljske populacije da od proslave Dana oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara nema ništa i da su to spinovi kojim se pokušava ubacivati i zamagliti postojeća situacija što izjavi predsjednik Federacije BiH i dopresjednik HDZ BiH https://net.hr/…/hdz-ipak-popustio-predsjednik-fbih-potvrd…/.

Za razliku od toga 13. rujna 2019. godine pored ostalih visokih dužnosnika iz reda srpskog naroda u Drvaru boravi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji će pored ostalog nazočiti i Akademiji „Krajino moja“ koja je kako izvjestiše javnost „posvećena stradanju i progonu Srba iz zapadnokrajiških općina tijekom 1995. godine“.

Od gromoglasnih najava i pokušaja obmanjivanja javnosti radi ubiranja sitnih političkih poena na kraju imamo izjavu predsjednika Županijskog odbora HDZ BiH kako navedena inicijativa nije razmatrana niti usvojena od Županijskog odbora HDZ BiH Hercegbosanske županije i da proslave Dana oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara neće biti.

Šta je posrijedi nije teško odgonetnuti, imajući u vidu više nego dobre odnose predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića s predsjednicima političkih stranaka iz reda srpskog naroda SNS-a Srbije Aleksandra Vučića i SNSD-a Milorada Dodika.

Očito su se iz Županijskog odbora malo „zaletili“ jer, po svemu sudeći, u vezi navedenog nisu konzultirali samog predsjednika, kojemu je partnerstvo sa političkim uzorom Miloradom Dodikom iznad svega.

Nažalost, sve navedeno još jednom potvrđuje tezu o zanemarivanju ovog prostora od strane političkog vodstva Hrvata, koje je zarad svojih sitnih i politikantskih interesa spremno žrtvovati sve vrijednosti Domovinskog rata i onoga za što su mnogi dali svoje živote.

Draško Dalić, predsjednik Županijske neovisne liste HBŽ

Ekipa Županijskog odbora HDZ BiH koja je najavila obilježavanje 24. godišnjice oslobođenja Drvara