Danas nove naredbe za stanovnike Federacije BiH

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, koji je jučer sudjelovao na izvanrednoj sjednici Vlade FBiH, a na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka, kazao je kako je najvažnije da je formiran Ad Hoc tim za pregovore. “Pred tim timom je stavljena vrlo teška i odgovorna zadaća. Nastojat ćemo stići do četvrka na nju odgovoriti.

Posao je izuzetno težak i složen, praćen čitavim nizom administrativnih poteškoća koje, nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade i Ministarstva zdravstva i drugih struktura u Vladi stići obaviti na prihvatljiv i zadovoljavajući način”, naveo je Pehar, prenosi N1. Kada bi prva cjepiva mogle stići u Federaciju? Nije mogao sa sigurnošću odgovoriti… Kazao je da su obavili razgovore sa dobavljačima, a o ishodu će ovisiti i dinamika isporuke. Pehar je pojasnio i zašto nije razmotrena ponuda za Sputnik cjepiva.

“Taj dopis nije konzistentan. U tom dopisu bile su neke stvari koje nama nisu ulijevale sigurnost u tu priču, jer navođene su kontradiktorne stvari u smislu skladištenja cjepiva, a ni sama dokumentacija nije bila potpuna”, istaknuo je, osvrnuvši se i na donaciju AstraZeneca cjepiva iz Srbije: “Cjepljenje cjepivima koja su stigla iz Srbije u utorak idu na teren.

Danas smo imali jednu kratku sjednicu i sutra i prekosutra Zavod za javno zdravstvo će izvršiti isporuku za svih 10 županija”, rekao jme jučer. Koja cjepiva će se prva nabavljati ovisi, istaknuo je Pehar, o dinamici koju će utvrditi na prvoj sjednici Ad Hoc tima. “Pregovarat ćemo sa onima koji su na ovim prostorim.

Pfizer ima predstavništvo, Krajina lijek ima za Sputnik V, a imamo i predstavništvo Sinofarma. To su prva tri proizvođača sa kojim ćemo razgovarati”, rekao je. Što se tiče Kriznog stožera koji je jučer zasjedao i eventualno mogućih novih mjera rekao je: “Možemo reći da smo nezadovoljni epidemiološkom situacijom u Federaciji, posebno u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. U ovom trenutku dogovori o konačnim mjerama, prijedlozima i naredbama još traju, a u utorak ćemo na stolu imati nove naredbe i preporuke”.

www.vecernji.ba