Dani kosidbe na Kupresu ‘Strljanica 2021’ 3. i 4. srpnja

Tradicionalna manifestacija Dani kosidbe na Kupresu “Strljanica 2021” održat će se 3. i 4. srpnja u organizaciji Općine Kupres i udruge “Kupreški kosci”.

Manifestacija počinje u subotu, 3. srpnja, u 17 sati okupljanjem gostiju ispred zgrade Općine nakon čega slijedi otvaranje “Kuće kosaca”. Sat vremena kasnije u velikoj dvorani Hrvatskog doma bit će priređena svečana promocija dodjele certifikata UNESCO-a.

Naime, natjecanje u košenju trave na Kupresu je 17. prosinca prošle godine uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Nominacijski dokument za upis na UNESCO-vu listu pokrenula je udruga “Kupreški kosci”, a on je pripreman u suradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, uz podršku drugih bh. znanstvenih i kulturnih institucija.

Prvi dan tradicionalne manifestacije završava etno festivalom “Moj Ivane” uz nastupe folklornih društava i vokalnih skupina iz BiH i inozemstva. Središnji događaj ovogodišnje “Strljanice” – natjecanje kosaca zakazano je za nedjelju, 4. srpnja, u 14 sati, a proglašenje pobjednika očekuje se oko 16 sati.

www.vecernji.ba