DEMOKRATSKA AKCIJA NA TEKU: SDA oštetila općinu Livno za 700 tisuća maraka!?

Stranka Demokratske Akcije u Livnu već 24 godine ne plaća zakup prostora u zgradi u kojoj je smješten županijski i općinski odbor. Zgrada je u vlasništvu Općine Livno bila do ove godine, nakon čega je legitimni vlasnik postao BZK “Preporod” Livno

Od ratne 1994. godine u prostorijama današnje zgrade BZK “Preporod” u Livnu nalazi se sjedište Stranke Demokratske Akcije. Od tada do polovine ove godine, SDA nije platila niti jednu konvertibilnu marku za zakup tih prostorija.

Priznaje to i Sead Hadžijahić, predsjednik Županijskog odbora SDA Livno, rekavši da plaćanje stanarine nije bilo moguće, zbog neriješenih imovinsko pravnih-odnosa.

„Tek ove godine „Preporod“ je postao legitimni vlasnik zgrade u kojoj se nalazi i prostorija koju mi koristimo. Od prije je postojao samo načelni dogovor sa tadašnjim načelnikom za korištenje zgrade.“ kaže za Žurnal Sead Hadžijahić predsjednik KO SDA Livno.

Do 2018. godine, zgrada je bila u vlasništvu Općine Livno,da bi prije nekoliko mjeseci, prema tvrdnjama predsjednika KO SDA – Seada Hadžijahića, prešla u vlasništvo BZK „Preporod“.

O tome da li sada SDA plaća stanarinu i koliko iznosi stanarina, predsjednik KO SDA nije želio govoriti.

„Sve to dalje je stvar ugovora, ja ne mogu ulazati u detalje. Ako neće predsjednik „Preporoda“ da vam kaže, ne mogu ni ja.„ završava Hadžijahić.

ŠUTNJA OPĆINE I PREPORODA

Na upit Žurnala Općini Livno – Da li pomenuta zgrada posjeduje sve potrebne dozvole i dokumentaciju? Pod kojim uvjetima SDA ima svoje prostorije desetljećima u zgradi „Preporoda“? Na osnovu čega se vršila nadogradnja i renoviranja spomenute zgrade, bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa? – odgovoreno je samo usmeno iz kabineta načelnika Čelana, da sve odgovore treba dati direktor BZK „Preporod“ Fikret Sitnić (SDA), koji je i pomoćnik načelnika u Službi za gospodarstvo i inspekcijske poslove.
Na naš upit odgovorio je ljutito i kratko:

„Ja sam direktor zadnjih pola godine, ne mogu odgovoriti ni na jedno pitanje.“

ČIJI JE KAFIĆ?

Pored toga što SDA skoro dva i po desetljeća nije plaćala zakup prostora Općini Livno, ta stranka i zarađuje u tim prostorijama, tvrdi Jakov Perković, vijećnik Hrvatske liste za Livno u OV Livno.

“U prostorijama BZK „Preporod“ se nalazi i ugosteljski objekat, koji pripada osobama iz SDA. Postavlja se pitanje da li taj kafić radi legalno”, ističe Perković.

S druge strane, Sead Hadžijahić tvrdi da njegova stranka nema nikakve veze sa kafićem.

OPĆINA LIVNO OŠTEĆENA ZA 700.000 KM?

Prvi čovjek SDA u HBŽ, desetljetna ne plaćanja kirije njegove stranke, pravda ulaganjima u prostorije BZK „Preporoda“.

„Te prostorije su bile devastirane, kada smo mi došli u njih. U početku je KO SDA ulagala novac, zajedno sa „Preporodom“. Kasnije i Merhamet, Udruženje logoraša „21. Juli“, Udruženje boraca patriotske lige, svi zajedno smo učestvovali i učestvujemo u svim troškovima, koji postoje za objekat.“ objašnjava Hadžijahić.

Perković smatra da se šteta koju ima Općina Livno, zbog višegodišnjeg neplaćanja zakupa SDA, procjenjuje na stotine tisuća maraka, te da su između ostalih, općinske i federalne institucije financirale popravke i izgradnju zgrade BZK „Preporod“.

„Prema mojim saznanjima, Općina Livno je zbog neplaćanja SDA prostorija u zgradi „Preporoda“ oštećena za više od 700 tisuća KM. Zgrada je financirana iz budžetskog proračuna HBŽ i od Federalne Vlade.

Najveći oslonac HDZ BiH u Livnu je SDA. Sead Hadžijahić, Fikret Sitnić, Hikmet Hodžić i sva politika SDA u zadnjih 20 godina, svedena je na ovih nekoliko ljudi. I razumljivo je zašto Općina šuti na nezakonite stvari SDA.“ obrazlaže Perković.

Na čelu Općine Livno u proteklih 20 godina uglavnom su bili kadrovi HDZ BiH. Iako se čini da partneri na vrhovima stranaka ne surađuju, na lokalnom nivou suradnja funkcionira bez problema. Pogotovo ako se radi o novcu.

Piše: S. Mustafić

(zurnal.info)