Demokratska fronta od danas i službeno dio bošnjačkog političkog bloka!?

Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta danas su u prostorijama Tajništva Demokratske fronte u Sarajevu  potpisale  Sporazum o konstituiranju parlamentarnih većina između ove dvije političke stranke, prenosi Pogled.ba

Sporazum je uime SDA potpisao Adil Osmanović, zamjenik predsjednika Stranke, a uime DF-a  Dženan Đonlagić, potpredsjednik te političke stranke.

Sporazumom su usuglašeni ciljevi na čijoj će se realizaciji raditi u aktualnom mandatu, te će se u idućem razdoblju nastaviti razgovori o samoj implementaciji sporazuma u pravcu uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini.

Tako je DF samo potvrdio ono što su svi znali već odavno, a to je činjenica da ova stranka pripada bošnjačkom političkom bloku, odnosno, da se radi o bošnjačkoj, a ne građanskoj političkoj opciji.

Nakon što je SDA osigurao Željku Komšiću izbor u Predsjedništvo BiH, logično je bilo očekivati kako će ove dvije stranke u konačnici zajedno nastupiti i u procesu konstituiranja vlasti. DF je tako potvrđen kao “satelit” SDA koji služi za izbor hrvatskih kadrova gdje god oni mogu biti izabrani bošnjačkim glasovima.

Ranije su Dragan Čović i Milorad Dodik poručili kako nemaju problem s činjenicom da DF ulazi u vlast, ali kako će oni razgovarati samo sa SDA koja predvodi bošnjački politički blok. Također, jasno je poručeno kako DF-u ne mogu pripasti pozicije koje pripadaju hrvatskom i sprskom narodu, što znači kako će ta stranka moći dobiti pozicije isključivo iz bošnjačke kvote.

Svakako će biti zanimljivo čuti komentare birača DF-a koji su sve do jučer gajili nade kako je ta stranka predvodnik “građanske” opcije na bh. političkoj sceni. Iako se ne radi o velikoj biračkoj bazi, glasovi ti ljudi su na kraju završili kao dio bošnjačkog nacionalnog bloka i samo je pitanje hoće li birači to zapamtiti do idućih izbora ili će ih opet zadesiti amnezija.