Demokratska obiteljska stranka zahtjeva od načelnika Tomislavgrada da odstupi!

Zbog ekonomske i demografske katastrofe u Tomislavgradu, kao i katastrofalnog upravljanja općinskom imovinom i javnim ustanovama u vlasništvu OV Tomislavgrad, što je postalo očito na posljednjoj sjednici OV Tomislavgrad, osjećamo dužnost da pozovemo načelnika, gosp. Ivana Vukadina, kao glavnog urednika ove politike, na hitnu i neopozivu OSTAVKU!

Dakle, u četvrtak, 26.7.2018. održana je jedna od bizarnijih sjednica OV Tomislavgrad, ikad. Usput, jedna od rijetkih održanih četvrtkom. Razlog neodržavanja sjednica četvrtkom, poznat je. Načelnik Ivan Vukadin, inače asistent na mostarskom sveučilištu, imao je nastavu četvrtkom, pa su zbog toga sjednice uglavnom pomjerane na druge dane, a kako su sad studenski raspusti, ova sjednica pala je očito, slučajno, na četvrtak.

Koliko je danas moral u našoj politici zastupljen govori činjenica da bi načelnikov rad u fušu i korištenje službenog vozila u te svrhe, u normalnim državama bio skandal težih razmjera, a u Tomislavgradu se ovako nešto više i ne primjećuje (službena vozila ne koristi samo načelnik, nego i ministri, pojedini službenici, direktori javnih ustanova i poduzeća, njihovi zamjenici, tajnici i tajnice…)

Na sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrad, točka o gašenju gradske ljekarne uzburkala je duhove, a u raspravi su došle nevjerojatne činjenice na vidjelo. Jedna od tih je, da je ova ustanova svaku godinu radila s gubitkom, od njenog osnutka 2010. god. do danas. Dug ljekarne popeo se na nevjerojatnih 600.000 KM. Vjerojatno bi ovaj dug rastao u nedogled, da jedan dobavljač (vjerovnik) nije pokrenuo stečajni postupak. Hvala mu na tome.

Dodatno što otežava stvar je što Općinsko vijeće kao osnivač i vlasnik, nije dobivalo izvješća o radu ove ustanove. Zašto se stanje u ljekarni na kriminalan način skrivalo, može se samo naslutiti. Pored toga, neshvatljivo je kako su odgovorni bezosjećajno i mirno gledali, kako radnice ove ustanove, već godinama nemaju plaće niti im se uplaćuju doprinosi. Očito ljudske sudbine nekim ništa ne znače.

Ono što se u raspravi sjednice dalo naslutiti je, da se gašenje ljekarne trebalo odraditi ispod radara. U magli od 20 točaka dnevnog reda ugasiti ljekarnu, za odgovornost nikoga ne teretiti, a do stečaja i sudskih presuda “‘ko li živ – ‘ko li mrtav”. Na kraju će sud odlučiti u ovome slučaju, a kako stvari stoje, ne piše se dobro niti Tomislavgradu niti odgovornim osobama.
Kako se moralno očito nitko ne osjeća odgovornim, stanje u Tomislavgradu može se okarakterizirati tezom: Jamili smo, a i opet ćemo!
Ne hvali dan prije večere

Kako se Tomislavgrad na ovoj sjednici riješio jednog gubitaša, moglo bi se reći da je bio uspješan dan, ali samo do točke dnevnog reda, kada je OV povećalo udjel u drugome. Naime na jednoj od točki dnevnog reda, na prijedlog samog Vukadina, traženo je od OV da odobri povećanje udjela općine Tomislavgrad u Radioteleviziji Herceg-Bosne Mostar. Samo za napomenu, Radiotelevizija Herceg-Bosne je osnovana kao ratni radio i služio je informiranju žitelji Herceg-Bosne. Danas taj radio služi uglavnom za izvlačenje novca Čovićevim podanicima.

Napomenimo i da općine koje drže do sebe smanjuju udjel u tom gubitašu i smanjuju iznos novca koji moraju uplatiti, te da Tomislavgrad kao osnivač i financijer nikad nije dobio izvješće o radu ove ustanove, pa zbog toga niti danas nitko ne zna kako se troši oko 40.000 duvanjskih maraka godišnje; troši li se namjenski ili kakvu uopće namjenu ima. (Možda je jedina namjena hranjenje uposlenika ove ustanove koji dolaze iz najbližeg načelnikova okruženja: predsjednika Uprave ovoga radija, direktor radija i jednog od novinara).

U kakvom se stanju nalazi Radiotelevizija Herceg-Bosne najbolje govori Internet stranica iste, a to je da mjesecima nisu osvježavane vijesti, a na naslovnici su prastare vijesti o biskupima i hadezeovcima. Koji je smisao da Tomislavgrad uopće financira nacionalni ili mostarske radio postaje ili bolje rečeno Čovićeva glasila, ako Čović i Mostar ništa ne financiraju kod nas?
Vukadinova teza, da mi kao osnivači imamo obaveze prema toj radio postaji jednostavno ne stoji, jer jedna je stvar u ratnim vremenima osnovati radio i uzdržavati ga, a druga u mirnodopskom vremenu bacati novce u isti.

Jedini objašnjiv razlog za ovakve radnje je da Asistent duvanjskim novcem želi cementirati svoju poziciju na Sveučilištu i Predsjedništvu stranke.
Vukadinova vladavina dovela je do toga, da ono što nitko ne želi, Čović daje Duvnjacima, a ono što svatko želi, Čović uzima Duvnjacima (energetski projekti, tvornice, prirodni resursi i td.).
Vladajući vijećnici uglavnom su nezainteresirani

Na ovoj sjednici, na kojoj su na vidjelo isplivale očite kriminalne radnje, većina općinskih vijećnika, bar onih iz vladajuće garniture nisu ništa zapitkivali, niti se uznemiravali što Tomislavgradu dolazi spor u kojem bi mogao izgubiti približno milijun KM. Unatoč svemu, neki vijećnici su se tijekom rasprave potrudili javno čak i potvrditi odanost Vukadinu.
Zašto se vladajući vijećnici neupitno drže uz Vukadina?

Danas je Tomislavgrad očito leglo nepotizma, korupcije i kriminala, općina je prezadužena, a gospodarstvo uništeno, iseljavanje naroda ne prestaje, a vladajući ništa ne čine protiv ovoga. Vijećnici HDZ i SDA i dalje su odani sistemu, u kojem oni kao zakonodavno tijelo rade po naredbama izvršnog tijela. Tako omogućuju nekontrolirane radnje i guranje Općinu u sve veće dubioze.
Na poziciji koju danas uživa načelnik Vukadin u Tomislavgradu, zavidjeli bi mu i najveći diktatori ili komunističke vođe, jer, iako o svemu odlučuje potpuno sam, kad dođe stani-pani on se može izvući, da je, eto, samo sprovodio odluke Općinskog vijeća.

Kako je došlo do ovog stanja?
Jedno od objašnjenja ovoga fenomena bi mogla biti i naknada koju primaju vijećnici OV Tomislavgrad. Trenutno jedan općinski vijećnik, bez obzira radi li ili ne, je li se javio na sjednici ili ne, dobije primanja (paušal + naknadu) jednaku ukupnoj naknadi koja od Općine Tomislavgrad dobije majka koja je rodila, odgojila i othranila dijete. Dvije stvari koje se nikako ne mogu usporediti, ali su u Vukadinovoj vladi isto rangirane. Očito je tih ukupno 300 KM, koje je sam Vukadin uveo, kupovanje poslušnosti.
Pitanje koje bi svi Vijećnici sebi trebali postaviti je, dali je tih 300 KM stvarno dovoljan razlog za šutnju i sudjelovanju u pljački ovoga naroda i naše rodne grude, zbog koje su mnogi naši branitelji i živote dali?

Stoga ovim putem pozivam vijećnike vladajuće garniture da se ograde od kriminalnih radnji, zaborave na stranačku stegu i odbiju daljnju poslušnost čaršijsko-hercegovačkom klanu (SDA/HDZ) i načelniku Vukadinu, te ako sam ne dadne ostavku, pokrenu njegov opoziv.

Uvjeravam vas gospodo draga, kola će se slomiti na vama, ako ovako nastavite raditi. Uvidite da vas samo zlorabe za svoje mračne poslove, u kojim Tomislavgrad sve više i više tone, ostaje bez svojih prirodnih resursa, a ljudi kao najveće blago bespovratno napuštaju ognjište.
DOS – Demokratska obiteljska stranka

Marko Bagarić, predsjednik Demokratske obiteljske stranke