DENIS ZVIZDIĆ / Granica na Drini će biti do sudnjeg dana!

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upozorio je kako je granica na Drini stara 1000 godina te da neće biti “novih crtanja granica” ocijenivši da su zagovornici prekrajanja granica najveći protivnici svih građana zapadnoga Balkana.

On je pozvao Srbiju i Hrvatsku na pridržavanje međunarodnoga prava i potpisivanje ugovora o granici s BiH.

“Do sudnjeg dana”

Čelnik Vijeća ministara BiH u šaljivom tonu kazao je, komentirajući na konferenciji za novinare najnovije crtanje granica Milorada Dodika, prema kojemu Republika Srpska, Srbija i dio Crne Gore čine jednu „srpsku državu“, „kako je Dodik možda crtao granice gdje će biti 4G Plus mreža” te poručio kako će granica na Drini između BiH i Srbije ostati “do sudnjega dana”.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik nacrtao je, prilikom intervjua za srbijanski Espreso.rs, koji su u nedjelju prenijeli mediji u BIH, mapu “srpske države” koja će, kako je ustvrdio Dodik, jednog dana postati realnost, a u nju ulazi Republika Srpska, Srbija, pa čak i dijelovi Crne Gore, prenosi Hina.

Predsjedatelj Vijeća ministara BIH poručio je s tim u vezi kako BIH želi graditi dobrosusjedske odnose sa Srbijom i da se „ne treba obazirati na neozbiljne izjave pojedinaca“.

2G mreža

“Povezivanje bosanskohercegovačkog entiteta s Kosovom nema niti povijesno, a ni pravno utemeljenje. Nosimo odgovornost da se svi potrudimo otvoriti vrata budućnosti. Vrijeme je da na Balkanu prijeđemo na 5G, a sada smo izgleda na 2G mreži, kada je riječ o političkim odnosima”, kazao je novinarima Zvizdić.

“Ako netko razmišlja mijenjati granice, onda je on najveći protivnik svih građana Zapadnog Balkana. Mi svi znamo kako se odluke na Balkanu jedino mogu mijenjati”, upozorio je Zvizdić i zaključio da su dobri susjedi „oni od čijih se postupaka ne strahuje“.

U posljednje vrijeme otkako su iznimno porasle napetosti u odnosima Kosova i Srbije, koja i dalje ne priznaje njegovu neovisnost, kao jedno od mogućih dugoročnih rješenja spominjala se i moguća razmjena teritorija, a takva ideja, koja je nailazila na potporu nekih krugova u obje zemlje, u konačnici nije službeno prihvaćena na Kosovu. No njezino isticanje kao mogućeg rješenja potaknulo je i izvjesna očekivanja i razmišljanja u Republici Srpskoj o mogućoj promjeni granica sadašnje države BiH, u kojoj je Republika Srpska jedan od dvaju bosanskohercegovačkih entiteta.