Destabilizacijom Hercegbosanske županije do vlasti

Božićni blagdani prekinuli su nakratko političke aktivnosti u našoj županiji, ali sjednica županijske skupštine koja je zakazana za petak, 30. prosinca, aktivirala je pregovaračke aktivnosti.

Tako je nekidan održan sastanak HDZ BiH i SDA na temu usvajanja proračuna Grada Livna, ali se najviše vremena (očekivano) posvetilo suradnji između ove dvije stranke na županijskoj razini. Ipak, kako saznajemo, od dogovora nema ništa.

Jedina zanimljiva činjenica kako su zapravo te pregovore vodili politički tajnik HDZ BiH Darinko Mihaljević i gradonačelnik Livna Darko Čondrić, koji je do sada bio baziran isključivo za lokalnu političku scenu, a otkuda simbioza s Mihaljevićem, vrijeme će pokazati.

Tako je danas Čondrić viđen u Livnu sa zastupnikom Duškom Radunom, uvjeravajući ga kako bi on trebao biti famozna trinaesta ruka.

Stavljaju li ove nove činjenice u drugi plan predsjednika županijskog odbora HDZ-a BiH Dragana Kontu, ostaje za vidjeti, iako nas ne bi iznenadilo pozicioniranje pred predstojeće unutarstranačke izbore. No, svakako je zanimljiva, nekada nezamisliva, simbioza Mihaljević – Čondrić.

Ukoliko se to potvrdi kao takvo, navodno udar se sprema od strane HDZ 1990 prema gradonačelniku kroz izglasavanje nepovjerenja dr. Čondriću na gradskom vijeću.

Valja podsjetiti da su vijećnici HDZ 1990 bezuvjetno podržali proračun Grada Livna kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje Grada, dok HDZ BiH svim silama pokušava srušiti županijski proračun.

Devedesetka te pokušaje destabilizacije županije ne oprašta, te je izgledno da će uskoro biti izglasana smjena dr. Darka Čondrića i raspisivanje izbora za gradonačelnika Livna.

I dok HDZ 1990 djeluje kao konstruktivna oporba u Gradskom vijeću i podržava usvajanje proračuna, HDZ BiH destabilizirajućim akcijama želi ostaviti županiju bez proračuna, čime bi se onemogućilo normalno poslovanje zdravstvenih ustanova, školstva i policije.

Također bi i Grad Livno ostao bez sredstava koja se kroz županijski proračun dodjeljuju nižim razinama vlasti. Radi se o redovitim sredstvima, kao i sredstvima za lokalnu infrastrukturu.

Podsjetimo, županija je nedavno odobrila sredstva za izgradnju vodovodne mreže u Mišima i Ljubunčiću, a HDZ BiH rušenjem županijskog proračuna te projekte dovodi u pitanje.

Istovremeno ni druga strana predvođena Pomakom i Devedesetkom ne miruje u traženju 17 ruku za potvrđivanje vlade, a kako smo uspjeli saznati, intenzivirani su razgovori na relaciji Vukadina i ekipe s određenim zastupnicima prvenstveno iz HDZ BiH, koji su čak vođeni i u susjednoj državi.

Ipak, blizu je petak i taj dan će dati odgovore tko je bio uspješniji?

HBZvijesti