Na Dinari i dalje vidljivi stupovi dima

Požar na Dinari, na području HB županije, i dalje je aktivan, a situacija sa požarištem kod Glavatičeva, u općini Konjic, je jutros mnogo bolja nego jučer, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

požar

“Ono što smo imali od aktualnih požara u FBiH prije svega je onaj u HB županiji. Jutros smo se čuli s kolegama u Livnu i sa premijerom HB županije Ivicom Jozić koji su na terenu. Helikopter Oružanih snaga BiH je završio što je mogao, te je morao otići na redovan 25-satni pregled. Taj pregled će trajati minimalno 24 sata dok se komponente ne istestiraju i ne pregledaju i naprave testni letovi. Dakle, jutros nema gašenja požara u HB županiji helikopterom “, naveo je Solak.

Helikopter Oružanih snaga BiH je gasio požar na području  HB županije od utorka poslijepodne do četvrtka.

U slučaju potrebe, navodi Solak, nakon pregleda helikopter OS BiH će se ponovno staviti u stanje pripravnosti i preko Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva obrane tražiti angažiranje u Livnu ili nekom drugom mjestu.
No, požar je, kaže Solak, na području HB županije aktualan, ali je mnogo manji nego je bio proteklih dana.

“Svakako ćemo ostati dolje na dežurama i pregledu. Nastavit će se sa saniranjem požara prema Troglavu, prema Šatoru, Resavca, ali vidjet ćemo kako će to biti dalje. Vide se stupovi dima, ali ne u onom intenzitetu kao što je to bilo prije. Mogućnosti s helikopterom je bio vrlo dobar “, naveo je Solak.

Što se tiče ostalih požara u FBiH, navodi da su jučer imali dojavu o onom u Glavatičevu, na području općine Konjic.

“Bio je jedan poprilično nezgodan požar u Glavatičevu na nepristupačnom terenu. Jučer su popodne bile na terenu sve službe iz općine Konjic i uspješno su se borili s tim požarom. Ostali su cijelo popodne, ai sinoć su bili na terenu. Jutros je slika tog prostora poprilično bolja. u većini slučajeva požar tijekom noći se smiri, a tijekom dana se uz jake temperature, a takve očekujemo i danas do popodne, pojača. No, danas popodne se očekuje promjena vremena u vidu naoblačenja i nestabilnog vremena. Kolege su na terenu pa vidjet ćemo, mislim da su uradili dobar posao u Glavatičevu “, naglasio je Solak.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite potvrdio je za Anadolu Agency da je jučer za gašenje požara u Glavatičevu tražena intervencija helikoptera OS BiH.

“Intervencija helikoptera je tražena jučer, ali je nismo mogli pružiti jer je on bio stacioniran u Livnu. Zbog nemogućnosti biti u uporabi danas, procijenili smo da požar moramo staviti pod kontrolu u Livnu pa ćemo vidjeti kako bude potreba za helikoptereom dalje, možda i da se vidi može li se ubrzati remont ili eventualno ovaj helikopter iz Trebinja prebaciti za Glavatičevo. To ćemo svakako danas vidjeti. Jutros je situacija u Glavatičevu mnogo bolja. Pripadnici na terenu su uradili dobar posao, pa se nadamo da će stanje biti mnogo bolje ” , naglasio je Solak.

I svi ostali požari, istaknuo je, u FBiH što su se pojavljivalu uz požrtvovanost pripadnika Civilne zaštite i znanje, te sadejstvo sa vatrogascima na vrijeme su evidentirani i ugašeni.

“Svi inicijalni požari u FBiH su kao takvi i ugašeni”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Faktor.ba