DINKO GRGIĆ: Jednom prilikom zaustavila me prometna policija…

“RADIM SVOJ POSAO”

Jednom prilikom zaustavila me prometna policija radi kontrolnog pregleda i ustanovila da mi je istekao rok prvoj pomoći.

Uzalud su bile moje priče da su to neke banalne stvari i da ću prvom prilikom kupiti novu prvu pomoć, i uzalud su bile moje vještine pregovaranja da mi ne napiše kaznu kad je policajac rekao: Gospodine nemojte biti drski, ja samo radim svoj posao!

I tu sam bio prisiljen zatomiti sve moje argumente koji su htjeli izaći iz mojih usta.

Nakon napisane kazne nezadovoljan ishodom otišao sam u trgovački centar kupiti neke namirnice, a ispred ulaza stajala je djelatnica i kad je vidjela moju namjeru da uđem u objekat brže-bolje se ispriječi između mene i ulaza, pa me upita: Gospodine imate li masku?

Odgovorio sam da nemam i da mi to ne treba.

Tada je djelatnica stala u obrambeni položaj koji se zvao ‘Rambo položaj’ to jest položaj u kojem ukopaš noge u zemlju raširiš ruke kao da imaš brdo mišića na rukama i nakriviš usta tako da izgledaš kao Rambo.

Nakon zauzimanja toga položaja procijedila je kroz usta: Ja vas neću pustiti unutra bez maske!

Nakon nekoliko trenutaka sabrala se i skužila da je ona osoba niskog i mršavog rasta i da nema nikakve šanse protiv mene pa reče: Oprostite gospodine, ali ja samo radim svoj posao!

Bez riječi sam se okrenuo, zakolutao očima i otišao do Općine da riješim neku papirologiju, ušao na vrata, pogledao uokolo, uljudno pozdravio i došao do prvog slobodnog službenika, rekao koji mi papiri trebaju i na lice nabacio lagani osmijeh.

Nakon izvjesnog vremena službenik je donio papire, službeno udario službeni pečat na papire, i službeno se nasmiješio.

Pogledao sam papire i ustanovio da nisu u redu te zamolio da mi to riješi. Odgovorio mi je: Ne znam ja ništa, ja samo radim svoj posao!

Ali nisam htio da me to rasrdi, pa sam se uputio sa automobilom prema susjednoj Hrvatskoj jer sam imao nekog posla tamo, došao do granice, prošao kontrolu dokumenata, došao do carine pa me carinik upita da li imam što za prijaviti.

Rekao sam da nemam i čekao da mi podigne rampu.

Međutim rampa se nije podizala i carinik me upita: A što vam je to na zadnjem sjedištu?

Okrenuo sam se, pogledao i konstatirao da je to samo mala bočica od 0,5 l rakije koju uvijek nosim sa sobom za ‘ne daj Bože’ situacije, to jest one situacije u kojima sretneš nekog prijatelja pa eto neka se nađe nešto za nazdraviti.

Ali carinik nije popuštao pa sam se vrlo ljutito raspravljao sa njim i na kraju rasprave mi je rekao da on samo radi svoj posao.

Kao znak prosvjeda popio sam svu rakiju pa mu rekao: Eto sad je nestao problem i zamolio da mi digne rampu.

Ne vjerujući svojim očima potezom koji sam ja napravio pobjesnio je i odbio da me pusti u promet obrazlažući time da sam  zamislite molim vas ja pijan jer sam popio toliko rakije odjednom.

Glatko sam ga upitao: Recite mi molim vas jeste li vi prometni policajac ili carinik?

Gledao me telećim pogledom ne vjerujući ovaj put svojim ušima i nakon nekog vremena rekao da ja ugrožavam druge sudionike u prometu.

Mirno sam mu rekao da kad bude imao policijsku uniformu tek onda me može isključiti iz prometa.
Vidjevši da nema druge podigao je rampu i tiho rekao: Sretno gospodine!

I tako vozeći prema svom odredištu u glavu su mi djelomično zbog cjelodnevnog iskustva, i manjim dijelom zbog popijene rakije na granici počelo nadolaziti prosvjetljenja.

Shvatio sam da čitav kaos u svijetu dolazi zbog toga što svi mi samo radimo svoj posao. Toliko smo opterećeni da svoj posao odradimo do kraja bez obzira kakve će posljedice biti.

Shvatio sam da je cijeli naš obrazovni sistem pogrešan.

Cijelo moje školovanje su me učili da od kraja mog školovanja pa do kraja moga života samo trebam raditi svoj posao.

Shvatio sam da kad bi mi svi prestali raditi svoj posao kakva bi harmonija zavladala u svijetu, kakav mir i uživanje u životu bi se desio.

I još bih zamolio prijatelje i kolege da u nedostatku argumenata kad se raspravlja u nekom dijalogu sa mnom da više ne koriste onu istrošenu frazu da ljudi samo rade svoj posao.

Dinko Grgić