DINKO PERIŠA: Odgovorno s javnim novcem

Odgovorno s javnim novcem
Na sjednici Skupštine HBŽ održanoj u ponedjeljak 11. listopada 2021. godine u Tomislavgradu usvojeno je izvješće o izvršenju proračuna HBŽ za prvih šest mjeseci. S obzirom na sadržaj materije
koji donosi činjenično stanje prihoda i rashoda, očekivano, ni rasprava nije bila većeg obima.
.
Prezentirano stanje koje je ako se uvaže različiti parametri relativno dobro, može uvijek biti bolje.
.
No, uvriježena dugogodišnja praksa lošeg odnosa prema javnom i dobru i novcima mora se promijeniti.
.
Prema javnom koje je povjereno svim korisnicima proračuna, mora se poći ponašati domaćinski, odnosno onako kako se odnosimo prema sredstvima kućnog proračuna za koji se zna gdje su prioriteti te u kojem se pravcu i količini potrošnja može realizirati. Vjerujem da je to jedan od modela za pokazati brigu za povjerena sredstva.
.
Tijekom rasprave posebno sam se osvrnuo na stavku: Reprezentacija. To je jedan od prostora za pokazati prethodno, ali i puno drugoga.
.
Analizirajući utrošak sredstava samo užeg kruga korisnika nazočnih na sjednici vidan je kod većine drugačiji pristup potrošnji. Vidna je manja potrošnja ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
.
Naime, prošlogodišnja corona situacija, što bi bilo normalno i moralno, nije pojedinima ništa značila niti predstavljala kada je riječ o potrošnji javnog novaca s pozicija reprezentacija i drugih stavki za koje nije bilo opravdanja niti potrebe trošiti.
.
No, to ne znači da treba ovdje stati.
.
Puno je još prostora za napredak u smanjenju nepravedne i neopravdane potrošnje, neprimjerenog ponašanja i djelovanja s javnim novcem. Da je toga bilo nije nikakva nepoznanica građanima, a kamo li izravnim korisnicima.
.
Potvrdio je to i predsjednik Skupštine HBŽ, čiju sam potrošnju naveo kao primjer neodgovorne potrošnje, kada je na kraju rasprave rekao da prekida s ručkovima poslije sjednica Skupštine određenog broja nazočnih sjednicama na koje je od ukupno potrošenih 6.218. KM, što je više od 50% planiranih sredstava, otišlo 70% iznosa.
.
Mogućim komentatorima za koje sam uvijek otvoren za razgovor u živo, unaprijed odgovaram samo na jedan mogući komentar: Bez obzira na cjelokupnu situaciju i dalje vjerujem, bez obzira koliko je teško djelovati kao pojedinac, može se, nije nemoguće-bar ono što je u mogućnostima pojedinca. A više pojedinaca je i više učinka.
.
Dinko Periša, ŽNL
zastupnik u Skupštini HBŽ

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply