Dio planine Dinare, Troglava i Kamešnice postaje park prirode

Hrvatski sabor jednoglasno je u petak donio Zakon o proglašavanju parka prirode “Dinara”, a Hrvatska je tako dobila 12. park prirode.

Taj će park obuhvatiti hrvatski dio planine Dinara, Troglava i Kamešnice, izvorišni i gornji dio toka Cetine te krška polja Hrvatačko, Paško i Vrličko.

Prostirat će se na području dviju županija – Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske i na površini od gotovo 63.000 hektara.

Dinara je najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu, s debljinom naslaga koje prelaze osam kilometara, bogata je endemičnim i ugroženim vrstama, obitavalište je preko tisuću biljnih vrsta.

Proglašenjem parka prirode, zaštitit će se prirodne i druge vrijednosti masiva Dinara temeljene na ekološkim, krajobraznim i drugim vrijednostima.

U drugo čitanje poslani su zakonski prijedlozi o autorskom i srodnim pravima, o elektroničkim medijima, o izmjenama zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, o energetskoj učinkovitosti, o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, o dentalnoj medicini… prenosi Hina

 

Dinara – Pogled na Dinaru, najviši hrvatski vrh. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply