Divlji konji stvaraju probleme vozačima na Borovoj glavi

konji
Foto: drukčiji radio 95.5 FM

Na planinskom prijevoju Borova glava, koja se nalazi na dionici ceste Livno – Kupres, veće skupine divljih konja, koji imaju svoje stanište u blizini, stvaraju velike probleme vozačima. Djelatnici koji rade na održavanju ceste kažu kako konji u većim skupinama silaze s obitavališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava u potrazi za solju koju cestari posipaju po kolniku.

Najveća opasnost vlada u jutarnjim i večernjim satima, u vrijeme kada tom dionicom prolazi ralica i prometnicu posipa solju. Obično u to vrijeme vlada smanjena vidljivost, kako zbog mraka, tako i zbog magle. Svake godine županijski MUP šalje upozorenja vozačima koji prometuju tom dionicom i poziva ih na povećan oprez, a uz prometnicu su postavljeni prometni znakovi koji upozoravaju na opasnost od konja.

Iz MUP-a ušpozoravaju kako su konji na toj dionici postali gotovo svakodnevna pojava, i to ne samo u zimskom razdoblju, te su postali opća opasnost za vozače, pogotovo u noćnim satima. Zbog sve češćih prometnih nezgoda i traženje odšteta od livanjske općine, koja je 2009. godine divlje konje stavila pod zaštitu, Općinsko vijeće Livna tu odluku povuklo je krajem prošle godine. Iz MUP-a Hercegbosanske županije navode kako nakon te odluke odgovornost za štete nastale u sudarima s konjima trebala snositi Ekološka udruga “Borova glava” koja skrbi za divlje konje.

www.vecernji.ba