Djevojčica iz Sarajeva pobjegla s ISIL-ovcem

Dvanaestogodišnja djevojčica Enisa Basić iz Sarajeva, je pronađena s velikim zagovornikom ISIL-a –

isil

Policijski službenici MUP-a ŽS s Kenanom Kršom pronašli su dvanaestogodišnju Enisu M. koja je 17. studenog nestala nakon što se, prema riječima majke Emire, udaljila od kuće s dvije starije osobe. Informaciju o pronalasku djevojčice potvrdila je za Klix.ba Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a ŽS, ali je kazala kako trenutno nema detaljnih informacija.

N1 saznaje iz policijskih izvora, kako si i djevojčica i Kenan Kršo privedeni u policijsku stanicu na obradu. Oboje privedeni “I Kršo i maloljetnica privedeni su u stanicu te će nad njima biti izvršena policijska obrada kako bismo razjasnili sve detalje ovog događaja”, rečeno je za N1, gdje je navedeno kako će prema djevojčici biti tretirano po Zakonu o maloljetnicima.

Prva televizija, naknadno je objavila kako su dvije osobe uhićene nakon što je nestala djevojčica Enisa M. pronađena večeras u sarajevskom naselju Hrasno. “Dijete je pronađeno na području Općine Novo Sarajevo, dvije osobe inicijala K. K. i Z. J. lišene su slobode”, potvrdila je za N1 glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija. Kako saznaju, radi se o Kenanu Krši i Jasminu Z. Inače, Majka Emira kazala je ranije za Klix kako ne zna da je njena kćer pronađena.

Ona je prijavila policiji nestanak kćeri 17.11. oko 22:00 sata. Tvrdi kako je Enisu oteo muškarac koji je, kako je kazala, od ranije dobro poznat policiji po brojnim kaznenim djelima. Maloljetnica je posljednji put viđena u sarajevskoj ulici Logavina i od tada je policija tragala za njom. Inače, Emira i Enisa u Sarajevu su bile u posjeti i jučer su se trebale vratiti u Njemačku gdje žive. Tražili da se uda za Kršu? Majka djevojčice je medijima navodno izjavila da je supruga muškarca koji je oteo djevojčicu tražila da se Enisa uda za njega. “Mi živimo u Njemačkoj i danas smo trebale nazad.

U petak smo išle u kupovinu i poslije toga kući pakovale stvari. Enisa je izašla iz kuće između akšama i jacije. Ranije smo kod jedne prijateljice upoznale ženu, koja je Enisu htjela udati za svog muža. Kasnije mi je pisala poruke o tome i ja na njih nisam odgovarala. Kada je kćerka nestala, sve sam to prijavila policiji”, kazala je majka djevojčice. Kako tvrdi, uvjerena je da je ovaj par odveo Enisu, jer, kako kaže, supruga tog muškarca mu je, kako je saznala, ranije ‘dovela’ još jednu djevojku. Kenan Kršo – veliki zagovornik ISIL-a Kako pišu bh. mediji Kršo je dugogodišnji ovisnik o heroinu i drugim opijatima, te osoba s debelim kriminalnim dosjeom. S vremenom se ‘ okrenuo vjeri’, pa je sada poznat kao veliki zagovornik tzv. Islamske države.

Kako neslužbeno saznaje agencija Patria, policija provjerava je ranije provjeravala i danas privedenog Kenana Kršu (41) koji je uhićen 2015. ali i 2016. godine. Međutim, Kršo je osoba koja je već više od 20 godina itekako dobro poznata sarajevskoj policiji, piše source.ba. Incident u džamiji Kako su ranije pisali mediji, Kršo je osoba s debelim kriminalnim dosijeom i poznat je kao osoba sklona nasilničkom ponašanju, što mogu potvrditi brojne kaznene prijave koje ima protiv sebe. Naime, on je u sukob sa zakonom došao prije dvije godine, kada je u siječnju 2015. za vrijeme džuma-namaza u džamiji na Staroj BreKi izazvao incident, uznemirivši džematlije, te je tada verbalno napao i imama Muhameda Velića. Kršo je s dvojicom prijatelja tada upao u džamiju noseći na sebi majice sa zastavom ISIL-a, što je uznemirilo imama i džematlije, da bi potom, u toku hutbe Kršo prekinuo poznatog sarajevskog imama uzvikujući: “Lažeš!”, želeći tako izazvati sukob s džematlijama i imamom.

Oni su, nakon što su džematlije reagirale na napad na imama, izašli iz džamije. Šetao u majici ISIL-a Kršo je kasnije pozornost privukao i kada se na Baščaršiji pojavio u majici sa obilježjima Islamske države. Tada su ga legitimirali pripadnici MUP-a ŽS. Tijekom 2016. godine uhitila ga je SIPA zbog dovođenja u vezu s terorističkim aktivnostima. Tada je kod njega pronađeno oružje za koje nije imao dozvolu. Tužiteljstvo BiH i policijske i sigurnosne agencije, došle su do saznanja da je ovaj osumnjičeni kraći period boravio na području Sirije, te da ostvaruje kontakte s pripadnicima tzv. vehabijskog pokreta iz BiH, koje se kao pripadnici ISIL-a i paravojnih formacija bore na ratištima u Siriji i Iraku što je državljanima BiH zakonom zabranjeno.

Bljesak.info