Djevojke sa sela: Zgodne beračice na plantažama marihuane u susjedstvu BiH

Odavno je poznato kako se većina trave koja se popuši u jugoistočnoj Europi, ali i mnogo šire, proizvede u Albaniji.

trava

Ondje kilogram marihuane, koja je tamo dakako ilegalna, košta između 100 i 200 eura, dok primjerice u Italiji postiže cijenu od čak 1.500 eura. Većina marihuane se iz albanskih sela krijumčari preko sjevera, odnosno Crne Gore. Dobar dio onoga što završi u Crnoj Gori završi i kod kupaca u Hrvatskoj, ali i Grčkoj. Također je poznato i kako se dobar dio prošverca preko Jadranskog mora u Italiji, otkuda se vrlo lako dila dalje u čitavoj šengenskoj zoni, piše 100posto.hr.

Pad Lazareta

Albansko selo Lazaret u 2014. godini je tri dana bilo poprište pravoga ratnoga sukoba između pripadnika specijalne policije i mještana toga sela, za koje se smatralo da je jedan od najvećih proizvođača marihuane na širem području Balkana. Lazaret je godinama imao određenu vrstu autonomije, i albanska policija jednostavno nije ondje zalazila, dok je business s produkcijom marihuane nezaustavljao rastao.

Selom su gospodarili lokalni narko-moćnici i njihove garde, a koliko su bili moćni svjedoči i činjenica da je Albanija tada na selo poslala i pravu pravcatu vojsku. Naslovnice su vrištale kako je mafija čak i zoljama gađala policijske komandose u oklopnjacima koji su išli u “zauzimanje” Lazareta. Dobro organizirani i teško naoružani mještani branili su se danima paljbom iz strojnica i protutenkovskoga oružja, no albanska policija je uz podršku vojske bila jača i Lazaret je na kraju pao. Tada je zaplijenjeno preko 12 tona marihuane.
“Business is booming”

Pa ipak, to nije bilo jedino mjesto u Albaniji koje je na proizvodnji i švercu trave temeljilo svoju ekonomiju. Mnoga su opstala i do danas, a da je tome zaista tako svjedoči i Facebook stranica Albania Weed, na kojoj dominiraju fotografije plantaža marihuane iz različitih albanskih, neimenovanih sela. Sudeći po onome što se na njima može vidjeti – business is booming – i doista je izgledno kako je unatoč padu Lazareta Albanija i dalje izvoznik br. 1 marihuane u Europi.

Hercegovina.info