Dobio medijsku podršku zbog kamenovanje žene!

frano

Prije nekoliko dana u Livnu je kamenovana žena. Slučaj su brzo prenijeli svi mediji u Bosni i Hercegovini. S obzirom da se radi Zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine, slučaj je dobio opravdanu pažnju.

Počinitelj je ubrzo uhićen i uz par osuda čina, sve je trebalo završiti na tome. Ali nije.

Prvo, osude su izostale. Osim političke stranke Zastupnice, nitko nije smatrao potrebnim osuditi napad kamenjem na ženu. Različite nevladine udruge i međunarodne institucije su se dizale na noge i za mnogo benignije slučajeve. No dobro, njima na čast.

Opravdat će financijska sredstva na druge načine…

Drugi, mnogo veći problem jeste pažnja data napadaču.

Odmah nakon uhićenja, mediji su lešinarski počeli eksploatirati motive napada. Tako je već sutra dan napadač postao zvijezda, Robin Hood, borac za pravdu čiji čin kamenovanja dobija opravdanje.

Isticanje „plemenitih motiva“ mladog napadača zasjenilo je činjenicu da je momak u naponu snage, podigao dva kamena i bacio ih na gospođu koja je okopavala cvijeće.

Naravno, napadač se „pokajao“ za svoj čin. Kako je to učinio najbolje pokazuje njegov status na društvenim mrežama.

Na zaglavlju piše da se osjeća „odlično“. Toliko o osjećaju pokajanja.

Dalje zahvaljuje na podršci! Dakle dobio je i podršku za kamenovanje!? O tome ćemo poslije.

Uhićenje osjeća kao „politički progon“, nikako kao zasluženu posljedicu svog divljačkog čina, kako ga sam ocjenjuje. Također zahvaljuje na „snazi da nastavi dalje“. Dakle, bit će još kamenovanja od mladog Livnjaka, koji će sada „ponosno hodati Livnom“. Sve zahvaljujući medijskom ohrabrivanju.

E sad, podrška koju je dobio…

Nema sumnje da postoji ogorčenje u hrvatskoj javnosti u BiH ponašanjem HDZ BiH. Nakon svih nepravdi koje su Hrvati doživjeli vladavinom Platforme, 2014. su mnogi očekivali olakšanje. Naravno, jedno je politička borba za ravnopravnost, ali sasvim je druga stvar ponašanje legitimnih hrvatskih predstavnika u vlasti. Vrhunac bahatosti (za koju je javnost saznala) je upravo slučaj iz Livna gdje nekakva beznačajna udruga bez aktivnosti dobija na poklon 100.000 KM.

Postoji bar 100.000 boljih mjesta gdje se novac mogao utrošiti. I sasvim je logično ogorčenje javnosti. Čak nije ni iznenađenje da neki labilni adolescent popusti atmosferi i junački podigne ruku, ili kukavički dva kamena na nekog.

Ali, onaj trenutak kada kamenovanje, pogotovo žena, dobije medijsku podršku onda stvari izmiču kontroli.

Hoćemo li sada svi kamenovati političare koji nam se ne sviđaju!? Postaje li to način komunikacije?

Mediji u Bosni i Hercegovini imaju 25 godina iskustva pravljenja napadača u žrtvu. Možemo li sada očekivati tužne ispovjesti ubojica!?

„Zaklao sam majku, i ovim putem zahvaljujem svima na podršci! Kajem se, ali morao sam“

Novinarsko pravilo da svaka priča ima drugu stranu – ima i svoje izuzetke. Nasilnik nikad ne smije dobiti priliku objašnjavati, a još manje pravdati svoj čin. Vidjeli smo slučaj Kristijana Golubovića koji je u Srbiji dobio kultni status samo zato što je brutalni nasilnik. A mediji su napravili zvijezdu.

Iz gnjusnog statusa mladog livanjskog šerijatskog utjerivača pravde možemo očekivati da će nastaviti svoje „političko“ djelovanje. A iz natpisa medija koji ga podržavaju možemo očekivati nove priče koje potiču na nasilje – očigledno novi oblik političkog djelovanja u BiH.

/HMS/- Piše: Tvrtko Milović, Dnevnik.ba