Dobro pazite: Evo kako možete doživjeti neugodnost s HR putovnicom kad idete izvan EU ili točnije u BiH

Katarina Ilić je Hrvatica iz njemačkog Siegena. Rođena je u Mostaru i ima hrvatsko državljanstvo. Nedavno je doživjela neugodnost kad je iz Kölna preko Berlina htjela zrakoplovom otputovati u Sarajevo. Ona nije stigla iz Berlina do Sarajeva jer joj je “zabranjen” ulazak u BiH, piše Fenix

Upropašten godišnji odmor
Katarina Ilić je navela kako joj gospođa na letu za Sarajevo rekla kako joj je putovnica nevažeća za BiH i kako ne može na let za Sarajevo. – Vidno potresena i uplakana stojim u Berlinu u zračnoj luci i ne znam što činiti. Gospođa još razgovara sa svojim šefom, govori da nemam važeći dokument i prekida razgovor. Zadnje što je rekla, bilo je da ne smijem letjeti i da će mi kufer biti vraćen, a let u 12.40 kreće za Sarajevo bez mene”, navela je Ilić koja je tada otkazala sve dogovore koje je imala u BiH.

Ilić navodi kako joj je hrvatski konzulat rekao kako joj ne mogu pomoći jer nema važeći dokument. – Odmor mi je upropašten, a nikoga za to nije briga. Nitko mi neće nadoknaditi troškove, niti izgubljeno vrijeme, ispričala je Katarina Ilić. – Ovdje je očito riječ o neobaviještenosti hrvatske državljanke koja je morala znati da građani Europske unije prilikom putovanja u druge zemlje moraju imati važeću putovnicu koja u trenutku putovanja ne ističe tri mjeseca kasnije. Osim toga, kao hrvatska državljanka gospođa Katarina Ilić je mogla u BiH putovati i sa važećom osobnom iskaznicom tako da joj putovnica nije ni trebala, rekli su za Fenix-magazin.com u hrvatskom konzulatu.

ABCportal