Dodik: Bakir Izetbegović pao, pa misli opet preko mene da se podigne

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Bakir Izetbegović, lider SDA, pao, pa misli opet preko Milorada Dodika da se podigne.

“Misle da će silom međunarodnog faktora, prije svega SAD, doći do rješenja koje njima odgovara, ali to ne može. Mi smo ovdje mirni i povlačimo adekvatne poteze”, rekao je Dodik.

Upitan da prokomentira i izjavu Bakira Izetbegovića koji od Međunarodne zajednici traži da se umjesto Bošnjacima više pozabave njim, ironično je poručio:

“Pa ja mislim da se oni sasvim dovoljno bave sa mnom. Što još treba, možda samo fizička likvidacija. Ali to govori samo o njihovim problemima. Jer kad god ne znaju što da rade, oni traže Milorada Dodika, a ranije Biljanu Plavšić, Radovana Karadžića, Aleksandra Vučića… Misle da su bogom dani, da mi trebamo samo da ispunjavamo njihove želje i da ih pitamo što možemo da uradimo za njih”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodao je da BiH u strukturalnoj i svakoj drugoj vrsti krize.

“Ona je neželjena sa stanovništva mnogih, neželjena je od nas ovakva kakvu je prave. Jer mi prihvaćamo samo Dejtonsku, sa strogo preciziranim ustavnim nadležnostima. Svako izlaženje iz toga je nas neprihvatljivo, poručio je Dodik povodom izjava od strane bošnjačkih političara kako on radi na secesiji Republike Srpske.

“Da, točno. Nećemo ostati u BiH ako oni krše ustav. Trebalo bi da je to vrlina, a ne mana. U svim zemljama se poštuje ustav, pa ga treba poštovati i ovdje. Vratite BiH u ustavne okvire, odnosno dva entiteta, tri konstitutivna naroda i devet svojih nadležnosti. Ako ona nije u tim okvirima, mi ćemo izaći iz nje”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje kako komentira izjavu ministra obrane BiH Zukana Heleza koji je rekao da raspolaže obavještajnim podacima da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može utjecati na politička pitanja u Srpskoj, on je poručio:

“Mi smo htjeli da pokažemo da nije samo Bakir Izetbegović problem za organizaciju i funkcioniranje BiH, nego i ova njegova alternativa. Mene je izabrao ovaj narod, ja sam ovdje predsjednik kao što je i Vučić u Srbiji. I mi veoma dobro surađujemo, niti imamo problema u komunikaciji”, rekao je Dodik, te dodao da je Republika Srpska autonomna u sprovođenju svoje politike, i da to Vučić poštuje.

“U Sarajevu uvijek misle da se radi o nekoj spekulaciji, te doći će Amerikanci, Britanci. Prije godinu dana su pričali da će Srpska ući u rat. A što se sad događa, pa njihov reis poziva na rat. Mi znamo što znači spoj islama i oružja”, kazao je Dodik.