Dodik: BiH neće preživjeti, doći će do razlaza

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je RS entitet koji ima sve elemente državnosti: teritoriju, stanovništvo, efektivnu vlast, poštuje regionalne i međunarodne propise i jedina je samoodrživa u BiH.

“Bez pomoći sa strane ne mogu funkcionirati ni Federacija ni BiH. Mi možemo. Kada bi hipotetički Republiku Srpsku sada izdvojili i međunarodnmo priznali ona bi mogla egzistirati i opstati. Sve drugo ne bi. Zato smo mi samo žrtve jedne promašene priče o BiH”, rekao je Dodik. Prema njegovim riječima, mnogi od onih koji su odlučivali o Daytonskom sporazumu sada se pojavljuju i govore da je to bio eksperiment kako bi se vidjelo je li moguće da narodi koji su ratovali sada odjednom žive zajedno u miru i da se vrati taj sustav multietničnosti.

On je poručio da misli da BiH neće preživjeti i da će doći do jednog prešutnog i mirnog razlaza. Kada je riječ o postojanju iskrenosti u međusobnim odnosima u BiH, Dodik je rekao da nje gotovo da nema. “Jedina iskrena stvar je želja da se raziđemo, da formiramo svoje entitete i na bazi toga da regionalno surađujemo. To je jedina moguća varijanta. Ovo ostalo je prazna priča. Danas u BiH nemate nijedan zajednički praznik iz naše prethodne povijesti”, ukazao je Dodik.

Bljesak.info