Dodik: Držimo hrvatski stav po pitanju BiH

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina mora da funkcionira kao zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja moraju biti jednako predstavljena, te da je Republika Srpska u najboljem statusno-političkom trenutku.

Dodik je rekao da identičan stav ima i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sa kojim je jučer razgovarao.

On je naveo da izjave da je Republika Srpska izolirana, nemaju uporište i da to nije točno.

“Dokazao sam da nije. To dokazuje i nedavna posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana i sastanci s njim. To dokazuju i moji jučerašnji sastanci sa Milanovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem”, rekao je Dodik.

On je dodao da vlast u ovom bh. entitetu u kontinuitetu drži hrvatski stav po pitanju Bosne i Hercegovine, jer i Hrvatima u BiH odgovara stav da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda sa istim pravima.

“Taj stav je bilo potrebno potvrditi. Da nisam otišao, onda pričaju nešto, kad odem, onda što si otišao. Ja razumijem da imaju jedan nivo nepodnošljivosti prema meni”, rekao je Dodik.

On je naveo da postoje određeni problemi oko projekata koje financira EU, te poručio da će i to biti riješeno.

Dodik je istakao da su ovo najbolji trenuci Republike Srpske u statusno-političkom smislu, te da ovaj entitet nikada nije imala bolje ekonomske pokazatelje.

N1