Dodik i Čović dogovorili koaliciju SNSD-a i HDZ-a BiH nakon izbora

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekli su danas nakon sastanka u Mostaru da su SNSD i HDZ BiH dogovorili koaliciju nakon predstojećih izbora, na kojima očekuju veliku pobjedu ove dvije stranke. Čović je rekao da se HDZ BiH s obzirom na to da nije promijenjen Izborni zakon mora organizirati s partnerima da bi uvjerljivo dobio izbore i u miru čekao implementaciju izbornih rezultata, javlja Srna.

On je naveo da je s Dodikom razgovarao o formiranju vlasti na razini BiH da nakon izbora ne bi bilo puno zastoja i čekanja i da bi vlast bila što prije uspostavljena. “Mi smo partneri, to smo se dogovorili još prije i prenijeti ćemo to na sve naše suradnike da to bude u idućim mjesecima efikasno”, dodao je Čović. On je naglasio da je suradnja dvije stranke dobra i da se ostvaruje i u Zastupničkom i u Domu naroda parlamenta BiH, kao i na svim drugim razinama.

Čović pojasnio da je “plan B”, koji je ranije spominjao zbog nedonošnja izmjena Izbornog zakona zapravo stvaranje uvjeta za sigurnu izbornu pobjedu i traženje partnera prije izbora. “Da smo uradili izmjene i osigurali da jedan narod drugom ne može birati predstavnike, onda bismo ležernije išli u kampanju, a onda bi koalicije izgledale drugačije, a pošto se to nije dogodilo, mi kroz `plan B` moramo drugačije sagledati naša koaliranja kako bi osigurali uvjerljivu pobjedu”, dodao je Čović. Dodik je naglasio da SNSD sa svojim partnerima očekuje najveću pobjedu do sada.

On je izrazio žaljenje što nije došlo do izmjena Izbornog zakona i rekao da apsolutno podržava princip da jedan narod ne bira drugom predstavnike. Navodeći da je u BiH očigledno i dalje na sceni ignoriranje realnosti, Dodik je rekao da želi da podrži princip da svaki narod bira svoje predstavnike. “BiH može da bude stabilna ukoliko je tako, a ukoliko je drugačije, onda to unosi nove kalkulacije, spekulacije i nemire i može značajno da usložni međunacionalne odnose. Zato bi bilo fer i korektno da ojačamo taj princip da svako bira svoje predstavnike”, istakao je Dodik. Dodik je rekao da nema više uvjeta za izmjenu Izbornog zakona i da se svi trebaju okrenuti uvjetima za fer i tolerantnu izbornu kampanju.

www.vecernji.ba