Dodik: Idem kod Putina, imam svašta pričati s njim

U Rusiju posjetiti Putina predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik putuje početkom studenoga. Za njega kaže da je veliki državnik i da je svakome čast sjediti s njim.

Za predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića kaže da je čovjek koji se bori za Hrvatsku kao što se on bori za Republiku Srpsku.

Milorad Dodik se tereti za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika i prijeti mu do pet godina zatvora, ali Milorada Dodika za to, kako on kaže, nije briga.

Nakon suđenja, prilikom kojeg se odbio izjasniti krivim dao je intervju za RTL.

Intervju prenosimo u cijelosti:

Kažete kako je ovaj sudski proces da se Republika Srpska odvoji i od Sarajeva i od BiH, stalno spominjete tu ideju otcjepljenja. Hoće li se to dogoditi?

“U suštini i ovaj proces, ovaj cirkus pravni i svaki ljudski najviše ide na štetu BiH jer ako postoji zemlja koja trpi da joj dođe stranac i napiše neku normu, a da sud postupa po njoj kakva je to zemlja? Od svega je najbolje da u njoj vlada mir. Zato ja pričam o BiH u kojoj nema smisla biti. Što se nas tiče, mi nismo slobodni u BiH, ona nije naša zemlja da u njoj možemo ostati. Prva prilika koja se pruži mi ćemo je iskoristiti”.

Visoki predstavnik Christian Schmidt kaže kako ne isključuje mogućnost vaše smjene.

“Tko je visoki predstavnik? To je samo mišljenje da on može mene smijeniti. Moj odgovor na njegovo mišljenje je odgoj u kući. Pa on stalno govori da Bosne nema. Sad smo mi na udaru, ranije je bio Čović. Stalno mu je netko na udaru. On je stalno u pravu, ali uvijek je samo netko drugi kriv. Došao sam na sud pokazati koliko je to sve apsurdno.”

Kakvi su vaši odnosi s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Koja je tajna vašeg odnosa?

“Nema nikakve tajne. Radi se o normalnom čovjeku s kojim imam dobre odnose. Nisam ja njemu ništa dužan, nije ni on meni ništa dužan. jednostavno dijelimo normalne stvari. On je važan državnik. Ja njega cijenim iz tog razloga. Vodi dobro i uspješno svoju zemlju, na pravi način i brine se o njezinom suverenitetu”.

Kad idete ponovno u Rusiju?

“Početkom idućeg mjeseca. Imam svašta pričati s Putinom. Mislim da je on veliki državnik i čast je imati priliku sjediti s njim”.

Kaže gospodin Zukan Heles da planirate bijeg iz BiH.

Ja ću ostati u RS. Živim i rođen sam u Banja Luci i tamo ću nastaviti živjeti. Zašto ne bih ostao. Imam sedmero unučadi. Volim svoj kraj.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno