Dodik: Iskoristit ću svaki način da srušim antidaytonsku BiH

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da “brani daytonsku BiH, a ovu antidaytonsku ruši, te je neuspješan pokušaj da kroz BiH nametnu majorizaciju Srba”.

“Iskoristit ću svaki način koji se ukaže da srušim antidaytonsku BiH. Nas onemogućavaju da se razvijamo demokratski, ekonomski i uzeli su nam sva prava”, rekao je Dodik za Prvu TV u Crnoj Gori. Dodik je rekao kako “ne razumije duh Daytona, ali zna što je Daytonski sporazum i njega poštuje”. “Kada god dođe neki strani veleposlanik ponavlja se ista priča da se majorizuju Srbi i Hrvati, a da se sve centralizikra.

Srbi za to nemaju razloga, Republika Srpska ima svoju crtu, granicu prema drugom entitetu i mislim da će ta granica biti međunarodna”, rekao je Dodik. Dodik tvrdi da Srbi, kao konstitutivan narod u BiH, imaju pravo na samoopredjeljenje. “Referendum je realan i nikada ne smijemo ostati bez te realnosti, ali moramo biti ozbiljni ljudi. Moramo imati povjesno strpljenje. Kada bi raspisali referendum za samostalnom Republikom Srpskom povezanom sa Srbijom i državnom zajednicom sa Srbijom, ali ne da u toj integraciji izgubimo RS nama ne treba međunarodno priznanje, jer je Srbija neovisna država”, rekao je Dodik, prenosi N1.

Kaže da je “povijest BiH tragična”. “Prije će se Europa raspasti, nego što će BiH ući u EU”, poručio je Dodik. On je kazao kako je “najveći nacionalni interes Srbije – Republika Srpska u kojoj živi milijun i pol Srba, kao i da Kosovo bude integrirao u sastav Srbije”. Dodao je da je “integracija najveći stupanj zaštite Srba”.

“Drago mi je što je Srbija utvrdila da je njen prioritet Republika Srpska i da brani Republiku Srpsku. Tamo gdje postoji srpski narod tamo i Srbija ima svoj državni interes. Moramo štititi i Srbe u Crnoj Gori i to je državni interes Srbije”, rekao je Dodik. Dodik je kazao i to “da Srbi u BiH neće dozvoliti da BiH uđe u NATO”.

www.vecernji.ba