Dodik: Pod revizijom će biti diplome iz Travnika i Širokog Brijega

dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da bi s opozicijom trebalo da se razgovara o politici očuvanja „izvornog“ Daytonskog sporazuma te vraćanja nadležnosti „koje su otete RS-u“ djelovanjem visokih predstavnika u BiH. – Bilo bi odlično, kada bi s opozicijom imali taj zajednički pristup. ‘Dayton’ je urušen djelovanjem međunarodne zajednice koja je imala namjere devastiranja tog sporazuma s ciljem stvaranja unitarne BiH, ali je to onemogućeno našim aktivnostima – tvrdi Dodik ističući da se BiH mora vratiti u ustavne okvire te odbaciti strani intervencionizam u BiH.

– Ako to može da funkcionira, može da funkcionira i BiH. Ako je Bosna stvar međunarodnog intervencionizma, mislim da će se valjati u blatu još nekoliko godina – ustvrdio je. On je u izjavi novinarima, nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, rekao da je opoziciji danas na sastanku rečeno da vlast ne vidi nijedan problem u radu Narodne skupštine, koja funkcionira u skladu s Poslovnikom. – Oni koji su tim nezadovoljni, mogu da potenciraju određene stvari – istakao je Dodik navodeći da su opozicioneri ranije onemogućavali njen rad. Kada su u pitanju zahtjevi opozicije, naveo je da će se razmatrati predložena pitanja koja će omogućiti rad parlamenta, a odbacio je njihove primjedbe na funkcioniranje RTRS-a. Predsjedništvo SNSD-a je razmatralo i prednacrte proračuna i ekonomskih reformi, te stanje u nekoliko društvenih oblasti, uz usvojenih 30 zaključaka, a Dodik je rekao da u idućoj godini neće biti povećanja plaća, ali da će ostati na dostignutoj razini.

Nezadovoljni su stanjem u visokom obrazovanju te, kako je naveo, “traže preispitivanje svih diploma iz Širokog Brijega i Travnika te sličnih mjesta, koje su stečene na netransparentan i sumnjiv način”. Osobe s diplomama u RS-u, kaže, vrše veliki pritisak da budu zaposlene. – Opće je poznato da je dovoljno dva dana da odete u Široki Brijeg ili Travnik vratite se s fakultetskom diplomom koju želite. Sve i jedna diploma s tih adresa i još nekih bit će preispitane – ustvrdio je. Traže i veću odgovornost menadžmenta u javnim preduzećima.

www.vecernji.ba