Dodik: Podržavamo HDZ o izmjeni Izbornog zakona i rješenja da im drugi ne biraju njihove predstavnike

U Mostaru je danas održan sastanak izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Sastanak je počeo u Domu HDZ-a BiH u Mostaru u 11 sati. Stranačko izaslanstvo predvodili su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik, prenosi Avaz.ba – Nema nikakvih problema s naše dvije stranke.

Vrlo brzo ćemo biti u prilici da sve uskoro finaliziramo. Što se tiče suradnje, naše dvije stranke su se dogovorile da ovaj naš intenzitet prenesemo na sve razine i organizacije kako bi se otklonili problemi u pojedinim područjima. Prezadovoljni smo našim razgovorom – kazao je Čović na pres-konferenciji. Istakao je da ne gubi optimizam da će Vijeće ministara BiH biti uskoro formirano. – Ja ću opet biti preoptimističan, ali duboko vjerujem da je krajnje vrijeme da se uspostavi Vijeće ministara. Čini mi se da nismo daleko od toga – kazao je on. Dodik je rekao da postoji potpuno razumijevanje po svim pitanjima. – Mi se dogovaramo u kontinuitetu.

Imao sam priliku da upoznam Čovića s namjerama RS oko kršenja Daytonskog sporazuma, zaključcima Narodne skupštine RS. Ta vrsta priča oko formiranja Vijeća ministara je svakako zamorna. Mi imamo načelnu suglasnost i ne treba ni da se dogovaramo – poručio je Dodik. Istakao je da je za sve u BiH potrebna i treća strana. Potrebno je doći do rješenja Izbornog zakona jer ne može doći do majorizacije nijednog naroda, poručili su lideri stranaka na sastanku. Dodik je na pres-konferenciji, između ostalog, rekao da “zezatori iz Sarajeva rade na tome da onemoguće bilo koji napredak” i da se Čović i on ne slažu jedino po pitanju optimizma predsjednika HDZ-a.

– HDZ ima otvoren pristup prema NATO integracijama, ali ne smatra da je potrebno operativno zaustaviti svaku razinu zbog nekih tehničkih pitanja kao što je ANP. Za sve u BiH je potrebna i treća strana i mi to dobro razumijemo – rekao je. Smatra da je ANP nametnut kako bi se riješila neka druga pitanja. – Mi podržavamo HDZ da se dođe do izmjena izbornih procedura i rješenja da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike, odnosno da im ne bira neko drugi. To bi bitno poboljšalo odnose u BiH i stavilo na realni putokaz rješenja. A ovako kada manipulirate to, spremni ste da manipulirate i druge stvari. Nevjerojatno je da se toliko vremena to ne želi promijeniti.

To dovodi do teškog položaja jednog konstitutivnog naroda – rekao je Dodik. Dodao je da RS treba imati svoje legitimne predstavnike, a ne neke špekulante. – Volio bih da sam optimista poput Čovića, ali ”zezatori” iz Sarajeva to mi onemogućavaju. Srest ćemo se ponovo, vjerujem u idućih 15 dana i pokušat ćemo da sve završimo – istakao je on. On je predložio novi sastanak lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA vezano sa sporazum o principima za uspostavljanje vlasti.

– Jedino bi moglo otkočiti da se sretnemo ponovo, što sam predložio, i da promijenimo posljednji član, tj. da umjesto 30 dana, damo još 15 dana i pokušamo to riješiti. Mlatarati po tim sastancima u Sarajevu nema potrebe, nemam energije ni volje. Bosni i Hercegovini pomaže i jasna principijelna politika svih, a ne muljaža Bošnjaka i njihovih predstavnika. Ako dogovorite s njima, niste sigurni da će to sutra biti provedeno – kazao je Dodik.

Lider HDZ-a upitan je da prokomentira situaciju u “Aluminiju”, a on je rekao da se nada da će sljedećeg tjedna biti jasnija situacija u ovoj kompaniji. – Razgovarao sam s predstavnicima Uprave “Aluminija” i dogovorili smo se da se sljedećeg tjedna sastanemo s potencijalnim investitorima. Situacija je složena i teška, ali na nama je da izvršimo sva obećanja koja smo dali zaposlenicima. Jedan investitor je nagovijestio stotine milijuna maraka, zapošljavanje dvostruko više ljudi. Sljedeći tjedan će biti jasnija – kazao je Čović.

www.vecernji.ba