DODIK: SDA u Mostaru popisuje vojno sposobne Bošnjake!

MOSTAR – Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je danas u Mostaru oštre optužbe na račun SDA optuživši stranku Bakira Izetbegovića da upravo u Mostaru u posljednja tri mjeseca popisuje vojno sposobne Bošnjake!

Uz to je ustvrdio kako postoji ilegalni plan proizvodnje oružja i streljiva u tvornicama namjenske industrije u Federaciji BiH.

-U Mostaru se u posljednja tri mjeseca u dva navrata održavaju sastanci SDA na kojem prisustvuju svi predsjednici mjesnih organizacija te stranke, ovdje iz ove regije, i dolaze predstavnici obavještajne zajednice i njihove SDA sigurnosne komisije koja ovdje organizira, prije svega da se popišu svi vojno sposobni pripadnici Bošnjaka, da se točno napravi njihova profilacija u smislu gdje su bili, što su radili tijekom rata, a oni koji nisu vojno obučeni da se vidi na koji način bi mogli da se pripreme za neke po njima eventualnosti, rekao je čelnik SNSD-a koji je u Mostaru otvorio sajam gospodarstva.

Naoružavanje

Dodik je dodao kako ”postoji ilegalni plan proizvodnje oružja i streljiva u tvornicama namjenske industrije u Federaciji BiH” te je zatražio provjeru ovih informacija.

-Tvornice oružja i streljiva u FBiH, izravno su pod kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA, povećali su svoju nekontroliranu proizvodnju u dijelovima oružja i streljiva i to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za ne daj Bože nešto proizvodi, kazao je Dodik.

Lider SNSD-a usput je optužio aktualne ministre u Vijeću ministara BiH iz RS-a, te međunarodnu zajednicu da pomaže Bošnjacima.

”Vijeće ministara treba njima to propustiti. Nemoguće je da se u tvornicama namjenske industrije išta proizvodi mimo naloga koje daju oružane snage BiH ili konkretnog ugovora koji se mora predočiti vlastima kako bi se dala suglasnost. Oni govore kako je navodno Srbija spremna da se vojno angažira u dijelu Kosova što je njihovo potpirivanje tenzija među ljudima ovdje. Sada je jasno kakav je njihov plan.

Žele da zadrže njima podobne Srbe u Vijeću ministara kako bi mogli da puste njihove tvornice namjenske industrije da rade i kako bi dozvolili da njihova obavještajna služba nesmetano i dalje prati i kontrolira dužnosnike Srbije i RS-a. To je nešto što ćemo morati da raščistimo vrlo brzo, naveo je Dodik.

Optužio i ‘strance’

-Geneza tog problema je daleka, polazi od toga kada je međunarodna zajednica ovdje uništila sve tvornice namjenske industrije u Republici Srpskoj, a u FBiH ostavila šest tvornica namjenske industrije.

Sada vidimo da postoji ilegalni plan proizvodnja oružja i streljiva u tvornicama, takve informacije dolaze kod nas. Tražimo da se provjere te informacije, da li je istina ili nije istina. Ja bih volio da nije istina, ali dolaze informacije da se upravo o tome radi, ustvrdio je Dodik.

Otvaranju Mostarskog sajma privrede nije prisustvovao nijedan bošnjački politički predstavnik iz vrha državne strukture. Od političkih predstavnika koji se izjašnjavaju kao pripadnici bošnjačkog naroda sajmu u Mostaru prisustvovao je samo delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić, a koji je ujedno i predsjednik SBB-a.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je da je jedini krivac što do sada nije uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH Milorad Dodik. Današnje oštre izjave sigurno će dodatno usporiti pregovore oko formiranja Vijeća ministara BiH koje uskoro trebaju voditi Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Autor: Dnevni list