DODIK USTAŠE POVEZAO SA BISKUPOM STROSSMAYEROM ‘On ih je naučio ubijanju Srba, a Hrvatska dopušta da ustaške ideje metastaziraju‘

“Da su imali dovoljno vremena pobiti sve naše pretke to bi uspjeli jer su imali ozbiljnu želju to uraditi”, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je danas sve Srbe da se zbog iskustava iz Drugog svjetskog rata i zločina počinjenih u koncentracijskom logoru Jasenovac uporno bore za svoju državu a predbacio je Hrvatskoj da na svom tlu dopušta “metastaziranje ustaške ideje”.

Dodik je to izjavio u Donjoj Gradini gdje vlasti Republike Srpske već godinama obilježavaju “dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u NDH”.

Donja Gradina označena je kao najveće stratište jasenovačkog logora gdje su pogubljenja logoraša provođena od početka 1942. do travnja 1945. godine a zbog svog značaja ovo je područje od 1983. do 1991. godine bilo dijelom jedinstvenog memorijalnog kompleksa koji je potom podijeljen granicama između Hrvatske i BiH, prenosi Oslobođenje.

Prema podacima Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac u Donjoj Gradini je 105 istraženih masovnih grobnica te još 22 čija točna površina nije utvrđena no nema preciznih podataka o tome koliko je na tom području ubijenih od do sada potvrđenog broja od nešto više od 83 tisuće žrtava Jasenovca.

Dodik je na komemoraciji kazao kako je on “dijete Kozare odgajano na mitu o stradanjima” čiji je Jasenovac samo jedan dio.

“Da su imali dovoljno vremena pobiti sve naše pretke to bi uspjeli jer su imali ozbiljnu želju to uraditi”, kazao je Dodik ustvrdivši kako su ustaše ustrajno ubijale Srbe “na bazi onoga što ih je učio Strossmayer i mnogi drugi”. Nije ponudio pojašnjenje kakve veze s ustašama i NDH ima biskup Josip Juraj Strossmayer poznat po ekumenizmu i poticajima da Hrvati iskreno surađuju s drugim slavenskim narodima.

Jugoslaviju je Dodik optužio za prikrivanje razmjera zločina počinjenih u Jasenovcu i nazvao tu tvorevinu najvećom zabludom srpskog naroda a Srbe je pozvao da se oslone na RS i Srbiju.

“Iz straha od Jasenovca i iz želje da se ne ponovi stradanje stvorena je RS kao sinonim te slobode”, kazao je Dodik obećavši kako će se zalagati za mir za sve ali se i zavjetovao da neće odustati od borbe da Srbi budu slobodni i imaju svoju državu.

Kazao je kako sada na samo nekoliko kilometara od Donje Gradine “metastaziraju razne ustaške ideje” a zahvalio je predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću koji je pozvao na uklanjanje ploče iz Novske s pozdravom “Za dom spremni” dodajući da je na taj način moguće surađivati.

Dnevnik.ba